Varkenshouderij

Achtergrond 2729 x bekeken

Duitse varkensprijs kan verder stijgen, Nederland stabiel

De Nederlandse varkensmarkt heeft een plafond bereikt. In Duitsland is nog wel ruimte voor een prijsstijging. De varkensvleesproductie ligt op nagenoeg hetzelfde niveau als vorig jaar.

Het lijkt erop dat de stijging in Nederland voorlopig een halt wordt toegeroepen. Marktleider Vion schroeft de productie terug, omdat de inkopen - in verhouding met de verkopen - te duur worden voor de slachterij. De verwachting is dat ook andere slachterijen in de komende weken minder zullen slachten, vanwege de start van de vakanties. Een verdere stijging van de varkensprijzen lijkt daarmee uitgesloten.

In de Duitse markt lijkt nog wat ruimte voor een verdere prijsstijging. De ontwikkelingen op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) bieden hoop op een nieuwe verhoging van de noteringen van Tönnies, Vion en de Vereinigungspreis. De gemiddelde prijs op de Teleporc-veiling ging dinsdagmiddag met 1 cent omhoog en staat nu op €1,73 per kilo. Het gat tussen de Teleporc-prijs en de noteringen van de grote slachthuizen is nu 7 cent. Dat biedt ruimte voor verhoging van de varkensprijzen.

Productie nagenoeg gelijk

De varkensprijzen zijn in de voorbije maanden flink gestegen. Door een krap aanbod werden de noteringen van slachterijen in heel Europa gestuwd. Toch zijn de verschillen in varkensvleesproductie niet heel erg groot in vergelijking met vorig jaar. De totale productie in Nederland viel in de eerste 26 weken zelfs iets hoger uit dan in die periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van rijksdienst RVO.nl. Dit jaar werd 697.873 ton varkensvlees geproduceerd, terwijl dat vorig jaar nog 686.265 ton vlees was. Nederland slachtte 7,36 miljoen varkens in het eerste half jaar. Dat zijn bijna 100.000 dieren meer dan in de eerste helft van vorig jaar, toen 7,27 miljoen varkens aan de haken werden gehangen. Het gemiddelde slachtgewicht lag met 94,75 kilo ook iets hoger dan vorig jaar.

Duitsland produceert minder

De signalen dat het aanbod in Duitsland krapper wordt, zijn ook daadwerkelijk terug te zien in de registraties van het Duitse landbouwministerie BLE. In de eerste 26 weken van het jaar werd 2,417 miljoen ton varkensvlees geproduceerd. Dat is 15.000 ton minder dan een jaar terug, toen 2,432 miljoen ton werd geproduceerd. Die daling is vooral te danken aan een daling van het aantal slachtingen. In totaal werden 150.000 varkens minder geslacht in het eerste half jaar. Het gemiddelde slachtgewicht lag exact gelijk op 95,98 kilo.

Dat de productie nauwelijks verschilt met vorig jaar, maar dat de varkensprijzen wel een aanzienlijk hoger niveau hebben bereikt, toont aan dat veel vlees wordt verkocht. Dit vlees wordt vooral afgezet richting Zuidoost-Azië, waarvoor China enorm veel varkensvlees vraagt. Pas in de laatste vier weken ligt het aantal varkensslachtingen in zowel Nederland als Duitsland duidelijk onder het niveau van een jaar terug.

In die laatste weken wordt ook het verschil gemaakt tussen de varkensprijzen van dit jaar en vorig jaar. Waar de Vereinigungspreis vorig jaar een daling van 13 cent liet zien in juni, heeft deze prijs dit jaar juist een stijgende lijn te pakken. Datzelfde geldt voor de varkensprijzen in Nederland. De DCA Beursprijs heeft in juni, behoudens één stabiele notering, een stijging van 14 cent gerealiseerd. Of de prijs nog verder kan stijgen, moet deze week blijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.