Ongecastreerde beren op de slachtband. - Foto: Boerderij VarkensAchtergrond

Duitse supers weren vlees van gecastreerde biggen

De varkenshouderij in Duitsland moet meer vaart maken met het afschaffen van onverdoofd castreren. Vanaf 2017 willen de grote supers het vlees niet meer afnemen. Een overstap naar het mesten van beren is waarschijnlijker dan verdoofd castreren.

De leidende supermarkten Rewe, Edeka en Aldi (Süd zowel als Nord) verkopen al met ingang van 2017 geen vlees meer van onverdoofd behandelde biggen. Aldi Süd nam dat besluit april vorig jaar. Rewe volgde vier maanden later en Aldi Nord dit voorjaar. Wettelijk wordt verdoving pas met ingang van 2019 verplicht.

Castratiestop

Los daarvan voorziet de zogenoemde Düsseldorfer Erklärung uit 2008 in een vrijwillige castratiestop. Wanneer liet deze verklaring in het midden, maar wel ‘zo snel mogelijk’. Verdoving lijkt daardoor nauwelijks een optie te worden. Veel meer lijkt het erop dat in lijn van de Düsseldorfer Erklärung helemaal van castratie wordt afgezien.

Voorkeur supers onduidelijk

Dan blijven er twee mogelijkheden over: vaccinatie of het mesten van beren. Het probleem is dat niet alle ketens hebben aangegeven waaraan ze de voorkeur geven. Willen ze vlees van beren, chemisch (met Improvac) behandelde beren, of accepteren ze mogelijk ‘gewoon’ vlees van bij de castratie verdoofde varkens.

Aldi Nord is wel echt duidelijk. Vanaf 2017 stopt Aldi Nord Duitsland met de handel in varkensvlees van ongecastreerde dieren en bevordert daarmee de ‘Ebermast’, ofwel het mesten van beren, zo verklaart deze keten expliciet. Edeka is wat vager. ‘Ons uitgesproken doel: vanaf begin 2017 geen verkoop meer van vlees van chirurgisch gecastreerde biggen!’ Zo heette het al een jaar geleden, van de kant van deze Duitse marktleider. Edeka verklaart er meteen bij dat ‘de vermarkting van het vlees van jonge beren zeer goed moet worden gepland en met de grootste voorzichtigheid moet worden voorbereid. Dat wijst op een voorkeur voor ‘Ebermast’.

Vroeg slachten

De Duitse dochter van vleesconcern Vion Food Group heeft de keus voor ‘Ebermast’ ook al gemaakt. De alternatieve oplossingen acht het concern voor de varkenshouders nauwelijks haalbaar, zowel vanwege de kosten als de daarmee verbonden inspanningen, zo heeft het bedrijf laten weten via de voedingszakenkrant Lebensmittelzeitung. Opvallend is de manier waarop Vion het geurprobleem wil vermijden, namelijk door de beren nog voordat ze geslachtsrijp zijn op slachtgewicht te laten brengen. Bij het uitsnijden in de vestiging Emstek in Nedersaksen worden niettemin ook geurcontroles doorgevoerd om ‘stinkers’ uit te sorteren. Dat werkt, want van de afnemers zijn nog geen klachten gekomen, aldus Vion, dat los daarvan in Nederland al jaren beren aan de haak brengt.

Lastig dat keus uit blijft

Landbouwdirecteur Heinz Scheer van Vion erkent dat het problematisch is dat veel grootgrutters nog geen keus hebben gemaakt uit de drie alternatieven voor onverdoofd castreren. Dat geeft volgens hem toch wel de nodige onzekerheid. Het aandeel borgen in het totale aanbod is nog steeds zo’n 40%. Niettemin zijn ook de twee andere grote Duitse slachters, Tönnies en Westfleisch, klaar voor de verwerking van beren. Zij brengen dat ook al in de praktijk.

Beheer
WP Admin