Varkenshouderij

Achtergrond 2538 x bekeken

Lichte plus in biggenprijzen

Toch weer een kleine prijsstijging in de biggenmarkt. De biggenprijzen trekken daarmee de stijgende lijn ook deze week door.

Handelaren geven aan dat biggen middels vaste koppelingen in binnen- en buitenland vlot kunnen worden geplaatst. Toch hangen er nog aardig wat biggen boven de markt.
Het plaatsen van kleine, losse koppels tot 200 biggen kost meer moeite, al vinden ook deze dieren uiteindelijk wel hun weg op de markt. Ook op de exportmarkten blijft het moeizaam. In Polen geven de vleesvarkenshouders de voorkeur aan Deense biggen, omdat deze zwaarder zijn dan de Nederlandse dieren. De afzet van biggen in Duitsland is ook wat stroever, nu steeds meer vleesvarkens Duits geboren, opgefokt, gemest en geslacht worden.

De uitvoer van Nederlandse biggen naar Zuid-Europa is fors lager dan in de voorbije jaren. In de eerste 23 weken van het jaar gingen iets meer dan 100.000 biggen naar Spanje. Vorig jaar waren dat er nog 190.000 in diezelfde periode. Ook Italië neemt steeds minder Nederlandse biggen af. In 2011 waren dat er na 23 weken nog 180.000. Dit jaar importeerde Italië in die periode 69.678 Nederlandse biggen.

Omdat er voldoende biggen beschikbaar zijn en er nog aardig wat dieren boven de markt hangen, lijkt een nieuwe prijsstijging niet logisch. Door de verder stijgende varkensprijzen krijgen de noteringen voor biggen echter de ruimte om te stijgen. De DCA BestPigletPrice gaat met 50 cent omhoog naar €46,00 per big. De Duitse Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo staat na een stijging van 50 cent op €50,50 per big.

Rek is uit varkensmarkt

Dat de prijzen in deze tijd van het jaar stijgen gaat tegen de trend van de afgelopen jaren in. Toen was vanaf eind juni juist een prijsdaling zichtbaar. De positieve signalen uit de varkensmarkt trekken de biggenprijzen echter omhoog. Voorlopig lijkt de rek er in de Nederlandse varkensmarkt er echter uit. Dit zal ook in de biggenmarkt leiden tot een stabilisatie van de biggenprijzen. In Duitsland kan de prijs wellicht nog iets omhoog.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.