Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Biggenmarkt komt dicht bij plafond

Na een aantal zeer positieve weken lijkt de biggenmarkt nu een plafond te hebben bereikt. De weerstand vanuit de varkenshouders om biggen op te leggen groeit iets, omdat de biggen duurder worden. Vaste koppelingen lopen wel door, maar handelaren hebben moeite met het plaatsen van vrije biggen.

Dat de biggenprijzen in de voorbije weken zijn gestegen, gaat in tegen het marktbeeld van de afgelopen jaren. Toen zetten in deze periode de verschillende biggenprijzen juist een flinke daling in om daarna tot het einde van het jaar te stabiliseren of licht te stijgen. Daarvan is nu absoluut geen sprake, al lijkt de rek er nu wel wat uit.

Moeizame export

De export van biggen naar Zuid- en Oost-Europa wordt door handelaren nog altijd omschreven als zeer, zeer moeizaam. Met name in Polen, Roemenië en Kroatië is de afzet van Nederlandse biggen heel moeilijk. Varkenshouders in deze regio’s kiezen vaker voor de iets zwaardere Deense big. Deze is niet alleen iets goedkoper, maar ook een stuk zwaarder dan de Nederlandse biggen.

Prijzen stabiliseren

De veranderde situatie in de biggenmarkt zorgt nu voor een stabilisering van de DCA BestPigletPrice. Deze notering maakte maandag een pas op de plaats en staat net als vorige week op €45,50 per big. Vion verhoogt zijn biggenprijs daarentegen met 50 cent naar €48 per big. In de Duitse markt ging de Nord-Westprijs met €1 omhoog naar €50 per big, maar ook hier lijkt een verdere prijsstijging niet aan de orde.

Prognose: prijs stabiliseert.

Laatste reacties

  • John*

    blijkbaar zijn we niet zo afhankelijk van de biggen afzet in polen, Roemenië en spanje anders waren de prijzen al gedaald. Maar blijkbaar zetten de heren exporteurs en flinke marges op.. en doen de denen t met wat minder.

  • wimpy

    dca bpp de enigste notering die niet verhoogd, geeft al wel aan wie de meeste inspraak hebben in deze notering

Of registreer je om te kunnen reageren.