Varkenshouderij

Achtergrond 7 reacties

Vereinigungspreis stijgt 5 cent, Hauspreis Tönnies

Verdeeldheid in de Duitse varkensmarkt. De Vereinigungspreis voor vleesvarkens stijgt met 5 cent naar €1,53 per kilo geslacht gewicht, maar de noteringen van de slachterijen komen niet van hun plek.

De slachthuizen hanteren hauspreisen van €1,48 per kilo. Daarmee zorgen de slachterijen voor onzekerheid in de markt.

Door de stijging van woensdagmiddag staat de Vereinigungspreis nu gelijk aan het hoogste niveau van 2015. In 6 weken tijd heeft de varkensprijs van de Nord-West-commissie flinke stappen gezet. In totaal kwam er 25 cent bij. De laatste keer dat de Vereingungspreis zo rap steeg was in augustus 2012. Toen kwam er in 4 weken tijd 30 cent per kilo bij.

Een moeizame binnenlandse afzet zorgt ervoor dat de varkensprijzen van Tönnies en Vion GmbH niet meekunnen met de stijging van de Vereinigungspreis. De noteringen van de slachthuizen stegen in 6 weken tijd met 20 cent, maar de prijzen in de vleeshandel gaan hier niet in mee.

Krap aanbod in Duitse varkensmarkt

In de voorbije weken was nog wel ruimte voor prijsstijgingen, vanwege een zeer krap aanbod in de Duitse varkensmarkt. Dat krappe aanbod is ook terug te zien in het aantal slachtingen. Vorige week werden in totaal 942.770 varkens aan de haken gehangen, blijkt uit cijfers van het Duitse landbouwministerie. Vorig jaar werden in die week bijna 100.000 dieren meer geslacht.

Ondanks een tegenvallende afzet in de Duitse vleeshandel, slachten vleesconcern die een vergunning hebben om naar China te mogen exporteren volop. De vraag vanuit Zuidoost-Azië blijft onverminderd groot en nog altijd wordt veel vlees naar dit werelddeel verscheept. Dat geldt ook voor vlees van Nederlandse slachterijen.

In de Nederlandse markt zagen slachterijen Van Rooi Meat en Compaxo nog wel de ruimte op de prijs te verhogen. De notering van Van Rooi steeg met 5 cent naar €1,45 per kilo, terwijl Compaxo na een plus van 6 cent uitkomt op €1,44 per kilo.

Prognose: onzekere markt.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Laatste reacties

 • niet

  Niets onzeker gewoon niet leveren droog leggen!!!

 • boerkebrabant

  wat heeft vion duitsland gedaan?

 • Frank Bussink

  @boerkebrabant Ook Vion Duitsland verandert de prijs niet: €1,48 per kilo dus.

 • krulsaart

  verrassend!

 • varkenshouder1

  Slachterijen ga maar vast wennen aan hogere prijzen. Retail zal duurder in gaan kopen komende jaren.

 • kaper

  Krapte en de prijzen niet omhoog

 • John*

  vorig jaar hebben ze dit ook 3 keer zo geflikt.. hoop paniek zaaien waardoor extra aanbod loskomt.. gewoon rustig doorleveren en eigenlijk voor komende week een varkentje minder opgeven.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.