Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensvlees naar China: het nieuwe ‘roze’ goud

De Belgische varkensslachterij Noordvlees van Gool exporteert sinds januari dit jaar een groot gedeelte van het varkensvlees naar China. Het bedrijf maakt hierdoor een complete verandering door richting een winstgevende onderneming.

De vraag van China is enorm, nadat de zelfvoorzieningsgraad in het Aziatische land gedaald is. De afzet naar China is een zeer welkome en rendabele markt, vertelt CEO Dirk Nelen die ook aangeeft dat deze afzetmarkt tevens noodzakelijk is voor de rentabiliteit van slachterijen. De goede exportmogelijkheden naar China hadden een grote invloed op de prijsstijgingen van het varkensvlees, de afgelopen weken. Zonder de exportmogelijkheden naar China waren de varkensprijzen bij Noordvlees Van Gool de afgelopen weken niet 25 cent gestegen.

Nelen noemt varkensvlees in China het nieuwe 'roze' goud, er is zoveel schaarste in het land dat na olie en het werkelijke goud varkensvlees op de derde plaats komt. De komende 5 tot 10 jaar verwacht hij dat de afzet naar de Chinese markt zeker nog voor een hoger rendement bij de varkenshouders en de gehele keten zorgt. De vraag naar vlees in China zal zeker de dalende vraag naar vlees in Europa overstijgen, aldus Nelen.

Afhankelijk van Chinese markt

Voor de afzet van onder andere de kop, hart, longen, de zogenoemde vijfde kwartieronderdelen, is de slachterij voor 90% afhankelijk van de Chinese markt. Maar het levert momenteel wel de meeste rentabiliteit voor de slachterij op, aldus Nelen. Sinds twee maanden levert de slachterij niet alleen de vijfde kwartieronderdelen van het varken aan China, maar ook hele karkassen. Ongeveer 10% hiervan gaat richting China. Er is meer vraag naar karkassen, maar Nelen wil niet afhankelijk zijn van de export naar één land. Zeker niet na de toestanden met Rusland, die de grenzen plotseling heeft gesloten. Licenties om aan China te leveren zijn niet onbeperkt geldig, maar afhankelijk van herinspecties. Wanneer deze plaatsvinden is ook niet bekend, dit kan ook al na een jaar of drie plaatsvinden.

<em>Foto: Noordvlees Van Gool</em>
Foto: Noordvlees Van Gool

Nieuwe slachterij in Oevel

Naast de slachterij in Kalmthout, waar Noordvlees Van Gool 25.000 varkens in de week slacht, is de bouw van een nieuwe slachterij in volle gang. De nieuwe slachterij in Oevel dat Noordvlees Van Gool samen met Bens, een zusterbedrijf van Vanden Avenne, onder de naam Sus Campiniae bouwt, is naar planning in november dit jaar gereed. De slachterij gaat 40.000 varkens per week slachten.

Ook voor deze slachterij geldt dat een China-licentie onontbeerlijk is. Van de investering van €30 miljoen in de nieuwe slachterij is €4 miljoen gemoeid met aanpassingen om de slachterij te laten voldoen aan de eisen van China. Daartegen staat een terugverdientijd van de investering van minder dan 5 jaar om het vlees te kunnen verwaarden naar China.

Of registreer je om te kunnen reageren.