Varkenshouderij

Achtergrond 4465 x bekeken

Varkensprijzen Duitsland stijgen verder

In Duitsland stegen de varkensprijzen woensdag met 3 cent naar €1,63 per kilo geslacht gewicht. Na de bekendmaking van de Vereinigungspreis volgden de Duitse slachterijen Vion en Tönnies met dezelfde prijsverhoging. Beide slachterijen noteren ook €1,63 per kilo.

Eerder deze week gaven hogere prijzen bij de veiling Teleporc al aan dat de stemming nog altijd positief is. Het verschil met vorig jaar neemt nu stel toe: toen was de varkensprijs in een vrije val beland en noteerde de Vereinigungspreis in dezelfde week nog €1,40 per kilo.

Het krappe aanbod is nog steeds een belangrijke motor achter de prijsstijgingen. Ook bij de recente Duitse slachtaantallen ligt het slachtniveau onder dat van vorig jaar. Vorige week zijn ruim 948.000 varkens geslacht. De slachtgewichten zijn weer licht afgenomen, wat aangeeft dat nog steeds aan de varkens wordt getrokken. Bij de afzet van het vlees wordt gemiddeld een wat moeizamere binnenlandse markt gecompenseerd door een goedlopende export van varkensvlees, met name richting Azië.

Ondanks de euforie over de fors gestegen prijzen groeit in Duitsland en Nederland de angst voor een omslag in de markt. Slachterijen klagen dat ze steeds meer moeite hebben de hogere inkoopprijzen van de varkens terug te verdienen met de vleesverkopen. Dat wordt versterkt door de in aantocht zijnde vakantieperiode, die de varkensmarkt traditioneel moeizamer maakt. De Duitse bond ISN roept varkenshouders alvast op om niet te veel te schuiven met leveringen om de markt niet onnodig te verstoren.

Prognose: prijzen minimaal gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.