Varkenshouderij

Achtergrond

Prijs varkensbrok gaat stijgen

De prijs van varkensbrok gaat vanaf deze maand omhoog. Dat verwacht veevoedersadviesbureau Stigevo. Het bureau schat in dat de prijs in juni uitkomt op €23,15 per 100 kilo.

Het bureau voorziet een verdere stijging van de varkensbrokprijs en raamt de prijs in september van dit jaar op €24,15 per 100 kilo.

Stigevo denkt dat de prijs in de komende maanden met €1 per 100 kilo stijgt. Die conclusie trekt het bedrijf op basis van de recente prijsstijging van de grondstoffen van de varkensbrok en de gedaalde marges in de industrie. Vanaf het dieptepunt in maart werd het grondstoffenpakket voor de varkensbrok bij 10% duurder, terwijl de LEI-prijs van de brok sinds maart met 60 cent daalde.

De marges van de industrie zijn inmiddels in het rood terechtgekomen, zodat een prijsaanpassing noodzakelijk is. In elk geval tijdelijk. Van de granen is vooral mais in prijs gestegen, terwijl tarwe bescheiden duurder werd. Tarwe zal zich echter op het huidige niveau niet kunnen handhaven.

Eiwitrijke producten duur

Gerst is momenteel, relatief gezien, zeer goedkoop. De pijn zit nu vooral in de eiwitrijke producten. Raapschroot en zonnepitschroot zijn tot aan de nieuwe oogst krap, terwijl sojaschroot duur is en deze zomer ook blijft. En mogelijk blijft soja tot de nieuwe Zuid-Amerikaanse oogst hoog geprijsd.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.