Varkenshouderij

Achtergrond

Hogere prijs maakt geen eind aan Franse crisis

De Franse varkensprijs gaat de laatste weken, net als die elders in Europa, snel omhoog. Maar dat betekent bepaald niet dat de crisis in de varkenshouderij nu ten einde is, benadrukt de Fédération Nationale Porcine.

Op de Marché du Porc Breton staat inmiddels een referentieprijs van €1,32 per kilo op de borden, een niveau dat voor 't laatst werd bereikt in september vorig jaar. "De sector bevindt zich ondanks die wat gestegen prijzen nog altijd in een erg moeilijke situatie. Wat wij vooral nodig hebben is een hogere toegevoegde waarde en vooral een betere verdeling daarvan over alle spelers in de keten", stelde voorzitter Paul Affray onlangs tijdens het nationale congres van de Franse bond van varkenshouders in Moreau. Dat stadje ligt in het departement Doubs, waar drie worstsoorten met kwaliteitserkenning - AOP - als voorbeeld dienen. Die worsten, zoals één uit Moreau zelf, brengen meer op in de winkel en leveren de varkenshouder uiteindelijk ook rond de €1,50 per kilo op, een kleine 20 cent per kilo meer dan de huidige referentieprijs.

Etenswaren van eigen bodem

"Onze uitdaging is om dat soort producten op landelijk niveau te produceren. Franse consumenten willen graag etenswaren van eigen bodem en zijn ook bereid wat meer te betalen, zeker als de kwaliteit beter is", zegt Philippe Monnet, voorzitter van de regionale boerenbond in Doubs. Als bewijs voert de FNP aan dat Aldi en Lidl, die ook in Frankrijk aan een onverbiddelijke opmars bezig zijn, de benodigde varkens sinds kort niet meer uit Duitsland halen, maar uit Frankrijk zelf. In dat kader heeft het Duitse varkensconcern Tönnies ook een alliantie gesloten met de Franse megacoop Groupe Avril, om samen een fabriek voor vleesproducten voor de Franse markt te bouwen die uitsluitend met varkens uit Frankrijk zelf werkt.

Lees meer over de crisis in het dossier.

Invoer varkensvlees teruggedrongen

Met dit en soortgelijke verschuivingen in de markt lijken de Franse varkenshouders er intussen in te slagen de invoer van varkensvlees daadwerkelijk terug te dringen. Volgens de statistiekdienst Agreste van het ministerie van landbouw werd in het eerste kwartaal van dit jaar 138.350 ton varkensvlees ingevoerd. Dat is 11% minder dan in dezelfde periode in 2015. In de maand maart kwam de invoer bijna 14% lager uit op net 47.000 ton.

De twee grootste leveranciers, Duitsland en Spanje, moeten de laatste tijd beide flink terrein prijsgeven. Aan de andere kant wist Frankrijk met 148.875 ton wel bijna 3% meer varkensvlees uit te voeren, waarbij de export naar China 6.500 ton hoger uitviel dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.