Varkenshouderij

Achtergrond 2405 x bekeken laatste update:1 jul 2016

Gelderland checkt luchtwassers bij agrarische bedrijven

Agrarische bedrijven die een luchtwasser moeten hebben in de provincie Gelderland kunnen dit jaar nog een controlebezoek verwachten van de Omgevingsdienst.

Dat blijkt bij navraag bij de Omgevingsdienst Veluwe IJssel. In de provincie Gelderland loopt momenteel een project om alle agrarische bedrijven die een luchtwasser in bedrijf moeten hebben, te controleren. Het project wordt uitgevoerd door de 7 Gelderse Omgevingsdiensten onder leiding van Omgevingsdienst Veluwe IJssel. Het project is opgestart in 2013 en aan het einde van 2016 moeten alle bedrijven met luchtwassers in beeld zijn.

Aanleiding om het project luchtwassers op te starten waren signalen uit het land dat agrarische bedrijven bewust geen luchtwassers in gebruik hadden, om bijvoorbeeld economisch voordeel te behalen, en daarmee de milieuregels overtraden. De situatie in Gelderland wordt dus nu in beeld gebracht.

Eerst hersteltermijn, daarna eventueel sanctie

De controles bestaan uit meerdere onderdelen, maar in essentie gaat het erom of er een luchtwasser aanwezig is, of hij naar behoren functioneert en of er elektronische monitoring aanwezig is. Bedrijven die niet voldoen aan de afgegeven vergunning, krijgen een termijn voor herstel, daarna volgt er eventueel een sanctie. Dat kan een bestuurlijke maatregel (last onder dwangsom) of strafrechtelijke boete zijn.
Tot nu toe heeft de dienst bij meerdere bedrijven geconstateerd dat er geen luchtwasser aanwezig is. Ook het ontbreken van elektronische monitoring komt voor. Bij deze bedrijven lopen bestuurlijke en/of strafrechtelijke handhavingstrajecten.

De resultaten van het project worden begin 2017 verwacht en bekendgemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.