Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Duitse varkensprijs stijgt met 6 cent

De Vereinigungspreis voor vleesvarkens stijgt met 6 cent naar €1,57 per kilo geslacht gewicht. Dat is het hoogste niveau in 21 maanden tijd. In september 2014 stond de prijs voor het laatste hoger dan het huidige niveau.

Slachterijen Tönnies en Vion gaan mee met deze verhoging en noteren eveneens €1,57 per kilo.

Dat de prijs in Duitsland een nieuwe flinke stap omhoog maakt, is vooral te danken aan zeer krap aanbod. Slachterijen moeten veel moeite doen om de haken vol te krijgen. Dat blijkt ook uit de slachtcijfers, gepubliceerd door het Duitse ministerie van landbouw (BLE). In week 23 werden in totaal 955.645 varkens geslacht. Het is de derde week op rij dat het aantal slachtingen onder een miljoen ligt.

Impuls in vleesverkopen nodig

Slachterijen hebben moeite om de recente prijsstijgingen terug te verdienen in de vleeshandel. Daar loopt het allemaal niet zo vlot als gewenst. De hoop is dat goede prestaties van het Duitse voetbalelftal op het Europees kampioenschap zorgen voor een impuls in de vleesverkopen. De export naar Zuidoost-Azië blijft vlot doorlopen en daar wordt voorlopig geen verandering in verwacht.

Ruimte voor hogere varkensprijs in Nederland

In de Nederlandse markt zien Compaxo en Van Rooi ruimte voor een hogere varkensprijs. Beide slachthuizen verhogen hun notering met 4 cent naar €1,49 per kilo. Voor zowel Van Rooi als Compaxo is het de hoogste varkensprijs sinds september 2014. De prijsstijging wordt gedreven door een krap aanbod aan slachtrijpe varkens.

Moeizame vleeshandel

De vleeshandel loopt voor de Nederlandse slachthuizen moeizaam. De slachterijen hebben moeite om de hogere varkensprijs terug te verdienen in de vleesmarkt. De export naar China blijft op volle toeren draaien, maar op de binnenlandse markt kunnen nauwelijks hogere prijzen worden gerealiseerd. Het krappe aanbod biedt echter ruimte voor de hogere varkensprijzen.

Prognose: vriendelijke markt.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Eén reactie

  • John*

    tja lastig terug verdienen als je vooraf t vlees op een bedrag van 1,50 per kg verkocht hebt

Of registreer je om te kunnen reageren.