Varkenshouderij

Achtergrond

Duitse varkensprijs komt terecht op €1,51

De rust is wedergekeerd in de Duitse varkensmarkt.

Na de spagaat van vorige week door de 'hauspreisen' van slachterijen Tönnies en Vion GmbH, lopen de Duitse varkensprijzen weer in dezelfde maat. De Nord-Westcommissie moest wel bakzeil halen: de noteringen in Duitsland staan nu op €1,51 per kilo geslacht gewicht.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens blijft krap in Duitsland. Slachterijen speuren de markt af om de haken vol te krijgen. Dat lukt niet altijd, getuige het aantal varkensslachtingen. In week 22 werden in totaal 959.554 varkens geslacht, blijkt uit cijfers van het Duitse landbouwministerie BLE. Voor een volle slachtweek zijn dat niet veel varkens. Het slachtgewicht lag op gemiddeld 95,7 kilo.

Export China

De vleeshandel in Duitsland loopt goed door qua volumes, maar de vleesprijzen hebben de stijging van de varkensprijs niet bij kunnen houden. Door de continue export naar Zuidoost-Azië is het aanbod aan varkensvleesproducten niet ruim. Ook onderdelen die normaal gesproken niet naar China gaan, zoals nekken en buiken, worden nu aan de Chinezen verkocht.

In de Nederlandse markt lijkt de rek er voorlopig ook even uit. De varkensprijs van Van Rooi Meat stabiliseert op €1,45 per kilo. Compaxo doet er een centje bij en komt daarmee ook uit op €1,45 per kilo. Het aanbod in de Nederlandse varkensmarkt is wat krapper, maar door een wat stroeve afzet op de Europese markt ontstaat een stabiele marktsituatie.

Plafond

De verwachting is dat de varkensprijzen voorlopig een plafond hebben bereikt. Een krap aanbod zorgt er in ieder geval voor dat de varkensprijs niet hoeft te dalen. De vleeshandel kan het duwtje in de juiste richting geven en zorgen voor een verdere stijging van de prijs.

Prognose: stabiele prijs.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
DCA Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
DCA Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.