Varkenshouderij

Achtergrond

Duitse varkensprijs kan nieuwe stap omhoog zetten

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is krap in Duitsland. Dat biedt ruimte voor nieuwe prijsstijgingen. Ook in de biggenmarkt gaan de noteringen verder omhoog.

De weg naar boven is gevonden in de varkensmarkt, maar zitten er nog meer prijsstijgingen in het vat? Die vraag zullen veel Duitse vleesvarkenshouders zichzelf stellen deze week. Het antwoord: ja. Het aanbod aan slachtrijpe varkens blijft krap in Duitsland. Een verdere prijsstijging in de Duitse varkensmarkt ligt in het verschiet.

Slachthuizen op zoek naar varkens

In Duitsland zijn de slachthuizen naarstig op zoek naar slachtrijpe varkens om de haken vol te krijgen. Handelaren geven aan dat ze merken dat het de slachterijen echter grote moeite kost om de haken vol te krijgen. Deze krapte in aanbod wijst op een verhoging van de Duitse varkensprijzen.

Ook de ontwikkelingen op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) tonen aan dat de slachthuizen op zoek zijn naar varkens. Op de Teleporc van dinsdag werden 3.605 varkens aangeboden, het hoogste aantal sinds eind september vorig jaar. Deze werden ook allemaal verkocht. Dat gebeurde tegen een gemiddelde prijs van €1,62 per kilo geslacht gewicht, een stijging van 3 cent ten opzichte van de vrijdagveiling. Dat is het hoogste prijsniveau in een jaar tijd.

Bovendien staat de notering op de Teleporc nu 11 cent boven de Vereinigungspreis en varkensprijzen van de slachterijen. Dat biedt ruimte voor een hogere varkensprijs, maar het is de vraag of de slachterijen mee willen met een nieuwe prijsstijging. De vleeshandel in Duitsland blijft moeizaam. Twee weken terug zorgde dit nog voor een situatie met 'Hauspreisen'.

Prijzen in Nederlandse varkensmarkt omhoog

In de Nederlandse varkensmarkt gingen de prijzen in ieder geval wel omhoog. De DCA Beursprijs pluste vrijdag al met 3 cent naar €1,46 per kilo. Vion volgde maandag met een prijsstijging van 5 cent naar €1,52 per kilo. Het gaat hier echter ook gedeeltelijk om een omwisseling van toeslagen. Hoeveel de eigenlijke verhoging is, wilde het vleesconcern uit Boxtel niet vertellen.

De afzet van varkensvlees uit de Europese markt is moeizaam. Vion meldt dat vooral vanuit Oost-Europa veel weerstand is tegen het huidige prijsniveau. Hamprijzen, maar ook de prijzen voor delen uit het voorstuk staan in het oosten van Europa onder druk. De slachterij ziet bovendien dat door het uitblijven van beter weer de afzet van nekken en ribben in Duitsland onder druk staat.

Biggenprijs stijgt

In de biggenmarkt wordt nauwlettend naar de varkensprijzen gekeken. Door de hogere noteringen voor de vleesvarkens, gaan ook de biggenprijzen week na week iets omhoog. En dat terwijl het aanbod aan biggen zeker niet aan de krappe kant is. Een iets hoger rendement bij vleesvarkenshouders zorgt ervoor dat de biggen wat vlotter kunnen worden geplaatst.

De export van biggen naar Duitsland loopt vlot door, maar de afzet in Zuid- en Oost-Europa blijft net als in de voorbije weken moeizaam. Handelaren melden dat biggen die binnen concepten vallen, maar niet kunnen worden geplaatst, voor minder worden verkocht op de vrije markt. De prijzen tussen koppels lopen hierdoor uiteen.

De DCA BestPigletPrice en de Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo laten beiden een stijging zien van 50 cent. Daarmee komen deze noteringen respectievelijk uit op €43,50 en €47,50 per big. Ook elders in Europa stijgen de biggenprijzen licht. Grote stappen worden nog niet gezet, maar de weg naar boven is ook in de biggenmarkt gevonden.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.