Varkenshouderij

Achtergrond

Danish Crown overwint crisis, maar kampt met onrust

Slachterijconcern Danish Crown, de grootste varkensslachter in Europa, heeft de crisis waarin het in het vorige decennium verkeerde, overwonnen. Of ook het personeel blij is met het beleid is onzeker. Het concern werd deze week getroffen door een staking in zijn grootste standplaats.

Slachterijconcern Danish Crown staat er relatief sterk voor. De periode dat het concern geregeld mededelingen moest doen over noodzakelijke beperking van de hakencapaciteit - lees: sluiting van slachterijen - is al geruime tijd voorbij. In de jaren 2005-2010 kreeg het concern voortdurend zware kritiek van de leveranciers, omdat het met zijn vleesprijs de concurrentie in Duitsland en Nederland niet wist bij te benen. De concentratie van de verwerking die bedrijfssluitingen met zich meebrachten, heeft, in combinatie met andere doelmatigheidsverbeteringen, de Deense vleesnotering in circa vier jaar weer op gelijke hoogte gebracht met die van de concurrentie. De laatste paar jaar betaalt de coöperatie zijn Deense leveranciers zelfs iets meer.

Omzet en resultaat bevredigend

De eerder dit jaar aangetreden nieuwe, van zuivelconcern Arla gehaalde, directievoorzitter Jais Valeur constateerde dat hij aan de slag ging bij een ‘goed gerund bedrijf met een solide financiële basis’. Dat herhaalde hij vorige week bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Ondanks dat ze een fractie terugliepen, waren omzet en resultaat, gezien de problemen op de varkensvleesmarkt als gevolg van met name het Russische importembargo, toch bevredigend. Dat vond kennelijk niet alleen Valeur; ook de varkenshouders konden zich daarin vinden. Van die kant bleef het namelijk stil, wat in dit geval mag worden geïnterpreteerd als stilzwijgende instemming.

Het eigen vermogen van 
Danish Crown heeft inmiddels ook meer body gekregen. De solvabiliteit steeg vorig jaar naar 27%. In 2009 was het slechts 18%. Concreet beschikt de coöperatie over een eigen vermogen van een kleine €1 miljard. De verhouding vreemd vermogen/eigen vermogen bedraagt 3,2. Dat betitelt het concern als ‘heel netjes’. De in 2010 gelanceerde plannen om externe investeerders aan te trekken om het concern financieel te versterken, zijn in de ijskast gezet. Danish Crown is vooralsnog niet meer te koop en de Deense leveranciers blijven de enige eigenaren.

'De vraag is of het bedrijf het personeel te vriend kan houden'

Duizenden medewerkers in staking

Dat wil nog niet zeggen dat het goed gaat met de varkenshouders. Zij hebben fors te lijden gehad onder de prijsmalaise. De vraag is ook of Danish Crown met zijn doelmatigheidsmaatregelen het personeel te vriend kan houden. Deze week gingen duizend medewerkers van de grootste slachterij van het concern in staking uit onvrede over de steeds hogere eisen die het bedrijf stelt. Met stakingen zijn de leveranciers het allerminst gediend, hoe financieel solide hun bedrijf dan ook mag zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.