Varkenshouderij

Achtergrond 3430 x bekeken 1 reactie

Compromis lonkt in Duitse varkensmarkt

Het aanbod aan slachtrijpe varkens blijft aan de krappe kant in de Duitse markt. De verwachting is dat de varkensprijzen in Duitsland naar elkaar toe trekken.

De varkensprijzen van de Duitse slachterijen bleven vorige week stabiel, terwijl de Vereinigungspreis met 5 cent pluste. Dat de slachterijen hun varkensprijs niet willen verhogen kwam door de tegenvallende opbrengsten uit de vleeshandel. Toch lijkt de ontwikkeling op de Teleporc-veiling van dinsdag te wijzen op een kleine verhoging van de slachterijnoteringen. De Teleporc-prijs staat nu op €1,56 per kilo, 8 cent boven de prijzen van Tönnies en Vion GmbH. Een compromis tussen de Nord-Westcommissie met de Vereinigungspreis en de noteringen van de slachterijen valt te verwachten. De varkensprijs zal dan op €1,50 of €1,51 per kilo terechtkomen.

Aanbod blijft krap

Het aanbod aan slachtrijpe varkens blijft aan de krappe kant in de Duitse markt. Door de 'hauspreisen' leveren varkenshouders echter wel wat sneller varkens, omdat de prijzen nog altijd op een relatief hoog niveau staan in vergelijking met de afgelopen maanden.

Slachthuizen nemen de aangeboden varkens echter graag op. Dat het aanbod in Duitsland krap is, vertaalt zich ook in het aantal slachtingen. In week 21 werden in totaal 942.770 varkens aan de haken gehangen bij een gemiddeld geslacht gewicht van 95,8 kilo. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse landbouwministerie BLE. Dat is weinig voor een reguliere slachtweek. De Duitse slachterijen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar sowieso minder varkens verwerkt dan in die periode vorig jaar. In totaal werden volgens registraties van het Statistisch Bundesambt 14,6 miljoen varkens geslacht.

Hoewel de vleeshandel in Duitsland en Europa weliswaar stroef verloopt, gaat nog altijd veel varkensvlees naar China. In het eerste kwartaal ging al 55.800 ton Duits varkensvlees naar de Volksrepubliek. Dat blijkt uit cijfers van de Duitse douane. Dat is 82% meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Daarmee volgt Duitsland de trend van andere Europese landen. Ook Spanje zag de export naar China flink stijgen.

Stabiele prijs in Nederland

Nederlandse slachterijen zien ook nog altijd veel varkensvlees naar China gaan. Dat heeft ervoor gezorgd dat de varkensprijzen in een korte tijd flink zijn gestegen. Aan de afzet van varkensvleesproducten op de binnenlandse markt wordt minder verdiend en daardoor lijkt op dit moment een stabiele varkensprijs het meest haalbare voor de slachterijen.

Vion noteerde maandag stabiel op €1,47 per kilo geslacht gewicht en de DCA Beursprijs maakte slechts een kleine stap. Die prijs steeg met 1 cent naar €1,45 per kilo. De verwachting is dan ook dat de andere slachterijen deze week ook stabiel noteren.

In de Europese varkensprijsvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN zijn louter stijgende noteringen te zien. Volgens deze vergelijking krijgen Nederlandse vleesvarkenshouders nu €1,358 per kilo. Dat is precies 1 cent meer dan een week geleden. Varkenshouders in Italië en Spanje verdienen met €1,575 per kilo nog altijd het meest aan de varkens. De varkensprijzen in heel Europa worden op de been gehouden door de sterke export naar Zuidoost-Azië.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Eén reactie

  • John*

    tja niveau is bereikt waarop de slagers afspraken hebben gemaakt met de supers... alleen het gericht droog leggen van een partij zal tot hogere prijzen gaan leiden want leveringsverplichtingen hebben ze wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.