Varkenshouderij

Achtergrond 2799 x bekeken

Biggenmarkt toont weinig verandering

De situatie in de biggenmarkt verandert nauwelijks. Door de hogere varkensprijzen hebben ook de noteringen voor biggen in de laatste weken een paar sprongetjes gemaakt. Het aanbod aan biggen is voldoende. De export van de dieren blijft stroef.

Nu de opbrengsten voor de vleesvarkenshouders iets oplopen, is de wil om biggen op te leggen ook wat groter in het binnenland. De vaste koppelingen lopen volgens handelaren sowieso goed door. Biggen die binnen concepten vallen maar niet verkocht zijn, leveren op de vrije markt wel minder op. Het plaatsen van deze dieren is moeizaam.

De biggenexport naar Duitsland loopt vlot door, al komen vanuit Denemarken veel biggen op de Duitse markt. Handelaren geven aan dat de export van biggen naar landen in Zuid- en Oost-Europa nog altijd niet soepel is. Door lage opbrengsten in vooral Polen is de vraag wat minder en als de dieren worden geplaatst gebeurt dat tegen lagere prijzen.

Biggenprijzen omhoog

De biggenprijzen vinden door de aantrekkende varkensmarkt ook hun weg omhoog. De stijging die een aantal weken is ingezet zet gestaag door. De DCA BestPigletPrice komt na een stijging van 50 cent uit op €43,50 per big. In de Duitse markt gaat de Nord-Westprijs met een halve euro omhoog naar €47,50 per big.

Handelaren merken dat de biggenprijzen wel dicht tegen het plafond aanzitten. De rek lijkt er dus een beetje uit in de biggenmarkt, al kan de prijs, gesteund door hogere varkensprijzen, nog wel iets omhoog.

Prognose: lichte prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.