Varkenshouderij

Achtergrond 5113 x bekeken 1 reactie

Vlotte vleeshandel trekt varkensprijs omhoog

De zon schijnt ook op de Duitse varkensmarkt. De Vereinigungspreis voor vleesvarkens noteerde woensdagmiddag 4 mei 6 cent hoger en staat nu op €1,38 per kilo geslacht gewicht. Slachterijen Tönnies en Vion gingen hierin mee.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is aan de krappe kant in de Duitse varkensmarkt. Ondanks het wegvallen van een slachtdag vanwege Hemelvaartsdag hebben de slachthuizen moeite om de haken vol te krijgen. Dat blijkt ook cijfers van het Duitse landbouwministerie BLE. In week 17 registreerde het ministerie 985.795 varkensslachtingen. 7.000 minder dan een week eerder en ook het slachtgewicht liep weer iets terug naar 95,9 kilo. Varkens worden naar voren gehaald in de slachtprogramma's.

Slachterijen zoeken naar varkens

De slachterijen speuren de markt af naar varkens. De sterke vraag naar varkens was ook zichtbaar op de internetveiling (Teleporc) van dinsdagmiddag. Daar werden alle 2.235 aangeboden varkens verkocht. Op de Teleporc ging de prijs met 6 cent omhoog, waardoor de notering op die veiling nu op €1,42 per kilo geslacht gewicht staat.

Aantrekkende vleeshandel

Dat de slachterijen de dieren graag willen hebben, heeft te maken met een aantrekkende vleeshandel. Door het goede weer en de gunstige voorspelling voor komend weekend en begin volgende week, krijgt de vraag naar vers vlees een boost. Bij goed weer wordt meer vlees voor de barbecue gevraagd. Vooral nekken, ribben en hammen, onderdelen die veel worden gebruikt op de barbecue, worden goed verkocht in de Duitse markt.

Varkensmarkt Nederland herstelt ook

Ook de varkensmarkt in Nederland trekt aan. Hoewel het aanbod in Nederland wat groter is dan in de Duitse varkensmarkt, zien slachterijen wel de mogelijkheid om de prijzen te verhogen. Van Rooi Meat en Compaxo verhoogden respectievelijk met 4 en 3 cent en staan nu beiden op €1,28 per kilo. Ook in de Nederlandse markt zorgt het mooie weer voor extra vraag naar vers varkensvlees.

De verwachting is dat de prijzen volgende week een nieuwe stap omhoog kunnen maken. In voorgaande jaren liet de varkensprijs rond Hemelvaartsdag en Pinksteren een stijging zien. Vanwege het krappe aanbod en de positieve weersvoorspellingen kan de prijs nog verder omhoog.

Prognose: varkensprijs stijgt.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Eén reactie

  • niet

    Dat klinkt eens een keer positief. Hopelijk blijft het een tijd zo en niet ineens weer omlaag.

Of registreer je om te kunnen reageren.