Varkenshouderij

Achtergrond 9 reacties

Veel leed voor varkenshouders door slechte prijzen

De aanhoudende financiële crisis in de varkenshouderij heeft zijn weerslag op ondernemers en hun gezinnen. Naar aanleiding van zorgwekkende signalen van het platform ‘Stil Leed in het Buitengebied’ deed de gemeente Hof van Twente onderzoek naar de sociale gevolgen van de crisis. Die zijn groter dan verwacht.

De slechte financiële situatie van veel varkensbedrijven heeft een grote negatieve impact op het welbevinden van de ondernemers en hun gezinnen. Dat blijkt uit het onderzoek van de gemeente onder 36 zeugenhouders.

Verborgen leed

Tijdens de gesprekken is veel verborgen leed boven water gekomen. De leden van de werkgroep zijn geschrokken van de sociale en emotionele problemen die de varkenshouders ervaren. Velen zitten al jaren in een neerwaartse economische spiraal. Ze houden krampachtig vast aan wat ze hebben en hopen op betere tijden.

De ondernemers kennen een hoge arbeidsmoraal vanuit de gedachte dat hard werken wordt beloond. De betere tijden laten lang op zich wachten waardoor schulden verder oplopen en betalingsproblemen onvermijdelijk zijn: "We hebben ons kapot gewerkt. Altijd maar hopen op betere prijzen, er is niets meer over", zeggen de ondervraagde varkenshouders. Dit heeft een grote impact op de gemoedstoestand van de ondernemers: Er groeit een wantrouwen naar de eigen omgeving en mensen verliezen soms hun eigen verantwoordelijkheid en mogelijkheden uit het oog.

Lees het interview dat Boerderij in 2015 hield met bedrijfscoach Paulien Hogenkamp over problemen op varkensbedrijven: 'Veel boeren zijn ongelukkig'. Hogenkamp is door de NVV aangesteld als vertrouwenspersoon voor varkenshouders; NVV-leden kunnen bij haar terecht voor gratis sociale ondersteuning.

Niet praten over problemen

Varkenshouders praten onderling niet of nauwelijks over hun problemen: "Het is zo moeilijk dat we er met niemand over kunnen praten," geven ze aan in het onderzoek. Ze zijn bang dat praten grote gevolgen kan hebben voor de reputatie van hun bedrijf en dat het een bedrijfsbeëindiging zal versnellen.

Ook binnen de familie wordt weinig tot niet gesproken over de problemen. Ze voelen zich schuldig tegenover de oudere generatie die met hard werken het bedrijf heeft opgebouwd en die in sommige gevallen het pensioen, de woning en het levenswerk verliest: "Als ik stop, doe ik mijn ouders veel verdriet."

Ook spelen schuldgevoelens jegens de jonge generatie een rol: Die kan het bedrijf niet meer voortzetten. Stoppers ervaren weinig toekomstperspectief. Ze hebben geen cv, geen referenties en geen idee wat ze kunnen gaan doen nu het agrarisch bestaan wegvalt. Mensen trekken zich terug uit het sociale leven en gooien deuren dicht voor partijen die van goede wil zijn. Dit leidt tot een grote druk, waardoor ze uit wanhoop soms onbezonnen dingen doen.

'Beeld ook tekenend voor andere gemeenten'

"Het is aannemelijk dat deze ervaringen en signalen slechts het topje van de ijsberg zijn en dat het beeld in de Hof van Twente tekenend is voor andere gemeenten", concluderen de samenstellers van het rapport. Daarom vinden zij het van belang dat op landelijk niveau een plan van aanpak wordt gemaakt. Het college van B en W van de gemeente Hof van Twente heeft kennis genomen van het rapport en buigt zich over de resultaten.

Laatste reacties

 • BW

  Heel erg dat het zo gaat. Geen enkele Nederlander die dit zou pikken. Alleen de landbouw. Helemaal murm laten ze alles en iedereen over zich heen komen. Van Wakker Dier, Varkens in Nood tot de Gemeentelijke Inspectie, en allemaal hebben ze comentaar en weten zij het vooral beter. Waar pesten op school wordt uitgebannen en discriminatie wordt gestraft, wordt dit met name bij varkenshouders als normaal ervaren. Als je soms de commentaren in kranten leest, daar lusten de honder nog geen brood van. Triest en iedereen stond erbij en keek erna!!!

 • fietskip

  @ BW, klopt helemaal maar dit is niet alleen voor varkenshouders. Alleen komt er bij varkenshouders een al jarenlange crisis overheen wat heel erg is. Iedereen schijnt het normaal te vinden dat er steeds verdergaande en strengere regels komen met steeds lagere prijzen. Wat op den duur (zal niet lang meer duren) er voor gaat zorgen dat het voedsel steeds meer uit het buitenland zal komen. Wat er weer voor gaat zorgen dat de economie slechter zal gaan en er weer meer bezuinigd moet worden. WORD EENS WAKKER POLITIEK.

 • niet

  Maakt ze niets uit ze hebben liever dat je vandaag stopt dan morgen. Ze zijn onmenselijk en van dit kabinet hoef je ook niets te verwachten. Allemaal leuke en aardig dat het onderzocht is maar allemaal achterhaald!! Het is een schande dat het zo kan net wat BW zegt Pesten, discriminatie mag niet maar boertje pesten wel net zolang tot ze er helemaal zat van zijn en leeg gezogen zijn!!!

 • glaasje

  Helemaal met BW eens en goed omschreven!! Die hele wet en regel geving heeft niets meer met dierwelzijn of mileu te maken, het bestaat volledig uit boeren pesten. gezinnen in de problemen brengen. Het interreseert de politiek niets, Alleen maar meer onwerkbare regels maken met giga hoge kosten eraan verbonden. Hoe sneller de boeren kapot gaan hoe liever de politiek, dier-en milieuclubjes het hebben. ONBEGRIJPELIJK

 • info36

  Dat mensen die zo hard werken en zo goed hun best doen zo hard gepakt worden is schandalig. Dit gaat ieder rechtvaardigheidsgevoel te boven. De politiek is verworden tot een club met bijna louter randdebielen die compleet naast de praktijk staan en het inzicht hebben van een peuter.

 • farmer135

  De tweede kamer staat ver weg van de agrarische sector.
  Vooral mensen uit de stad die op de hand zijn van de pvdd.

 • Snel

  Erik Ordelman, jij weet zelf ook hoe `t is om met je bedrijf te moeten stoppen. Je werkt nu al een tijdje bij de Boerderij, rest jou de taak om eens een artikel te schrijven richting politiek waar ze wel mee bezig zijn?, uit te leggen welk niveau de Nederlands varkenshouderij internationaal wel niet staat, te vertellen hoe `t ammoniakdossier wordt verdoezelt, hoe de fosfaatwaardes van het verleden zijn zoekgeraakt oftewel hoe we gewoon bij de poot worden genomen door deze linkse zooi in Den Haag.

 • drikhend

  Praat met stads mensen over de landbouw . Dan zien deze alleen maar grote mega bedrijven en stank overlast . En in de stallen denken ze dat dieren er slecht bij liggen en mishandelt worden . En de boer alleen maar groter wil worden met zijn bedrijf en veel geld binnen wil halen . Dit ten koste van dierwelzijn en hun leef omgeving . Ze zien alleen negatieve zaken . Als je dan over prijzen die de boer nu en vroeger beurde dan zien ze dat de prijzen niet met de rest mee zijn gestegen . Als je dan stelt dat de boer de ontwikkeling in de praktijk gevold is om zo betaal baar voedsel te produceren snappen velen het noch niet . Dan zeg ik als het aan jullie lag ploegde de boer met een berenvel aan met de os het land om en jullie gingen naar planeet mars op vakantie . Dan valt bij de meeste het kwartje van de boer heeft de ontwikkeling in de maatschappij gevolg . En dan hebben ze als verdediging we willen wel iets meer betalen voor anders produceren . Zeggen, doen , doen weten en begrijpen daar schort het aan bij veel mensen buiten de landbouw . En bij de politiek en ambtenaren al zeker . En als je dan kan scoren door de grote massa te paaien ten koste van de landbouw . Ben je voor de meerderheid goed bezig . Als de zaak naar de klote is dan zitten er weer anderen aan bewind en hebben hun de buit binnen .

 • Farmer4life2

  Het wordt tijd voor een "fair trade label" net als vele boeren in Afrika.

  Boeren zouden een beschermd soort moeten worden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.