Varkenshouderij

Achtergrond 2800 x bekeken

Varkensprijs laat nieuwe stijging zien

De koek is nog niet op in de Duitse varkensmarkt. De varkensprijs is woensdagmiddag opnieuw gestegen. De verhoging was weliswaar niet zo fors als vorige week, maar met een stijging van 4 cent staat de notering nu op €1,42 per kilo geslacht gewicht.

Met de prijsstijging van deze week meegenomen, is de Vereinigungspreis voor vleesvarkens in drie weken tijd met 12 cent gestegen. Een welkome ontwikkeling, want de notering stond lange tijd op een laag niveau. De hogere varkensprijs geeft de varkenshouders wat extra lucht. De prijs staat nu boven het niveau van exact een jaar terug. Toen stond de Vereinigungspreis op €1,40 per kilo.

Krap aanbod en verbeterde vleeshandel

De verbetering van de varkensmarkt komt door een krap aanbod en een verbeterde vleeshandel. In de voorbije weken was het aanbod aan slachtrijpe varkens een de krappe kant in Duitsland. Dat is ook terug te zien in het aantal slachtingen. In week 18 werden 844.260 varkens aan de haken gehangen, blijkt uit cijfers van het Duitse landbouwministerie. Ook het slachtgewicht liep weer iets terug naar 95,8 kilo. Het geringe aantal slachtingen komt ook voort uit het wegvallen van een slachtdag vanwege Hemelvaartsdag.

Naast een krap aanbod aan varkensvlees, loopt de vleeshandel nog altijd vlot door. De export naar Zuidoost-Azië is voor een groot deel verantwoordelijk voor de extra ruimte voor prijsstijgingen. Daarnaast blijft de vleesafzet op de Duitse markt goed. Niet alleen vleesproducten voor de barbecue, maar ook andere producten worden wat duurder verkocht.

Verdere verhoging Nederlandse noteringen

Door de stijging van de Duitse varkensprijzen ligt ook een verdere verhoging van de Nederlandse noteringen in het verschiet. Deze week gingen de varkensprijzen in Nederland over de hele linie met 7 cent omhoog. Van Rooi Meat en Compaxo gingen hier woensdag in mee en staan nu op €1,35 per kilo.

Prognose: varkensprijs stijgt.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.