Varkenshouderij

Achtergrond 3000 x bekeken 1 reactie

Varkensprijs Teleporc 10 cent boven Vereinigungspreis

De Duitse varkensmarkt kent een krap aanbod, net als in de voorbije weken. De ruimte voor nieuwe prijsstijgingen is aanwezig, al loopt de vleeshandel wel wat minder vlot.

De prijsontwikkeling op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) hint op een verdere stijging van de Duitse varkensprijzen. Op de veiling van dinsdagmiddag ging de gemiddelde varkensprijs met 3 cent omhoog naar €1,58 per kilo. Daarmee ligt de Teleporc-prijs nu 10 cent boven de noteringen van de slachterijen, terwijl dit verschil gemiddeld op zo'n 4 à 5 cent ligt. Op de dinsdagveiling werd zelfs een koppel varkens verhandeld voor €1,605 per kilo.

Dit wijst op een verdere verhoging van de Vereinigungspreis. Door een krap aanbod hebben de Duitse slachterijen moeite om de haken vol te krijgen. Dat weerspiegelde zich afgelopen weken al in de stijgende varkensprijzen. In vijf weken tijd kroop de Duitse varkensnotering van €1,28 naar €1,48 per kilo. De verwachting is dat de varkensprijzen een nieuwe stap omhoog zetten deze week.

China trekt de kar

Zowel marktbureau AMI als de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN verwachten tijdens het EK voetbal een impuls in de vleeshandel. Die impuls is ook nodig, want waar de varkensprijzen juist een stijging laten zien, blijven de meeste prijzen in de vleeshandel gelijk. Aan sommige deelstukken wordt zelfs minder verdiend in de Duitse markt.

De export naar China trekt echter de kar in de Europese varkensmarkt. In de eerste drie maanden van dit jaar ging al 388.872 ton varkensvlees naar China, ruim 77% meer dan in het eerste kwartaal van 2015. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. In totaal exporteerde de EU 924.902 ton varkensvlees. Dat is een stijging van 26,5% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar.

Europese varkensprijzen stijgen

De positieve geluiden uit de Duitse varkensmarkt werken door in de Nederlandse markt. Na de verhoging van de DCA Beursprijs en de notering van Vion, staan ook de varkensprijzen van de andere slachterijen voor een stijging. Een krap aanbod zorgt voor een vriendelijke stemming in de markt.

Maar niet alleen in Duitsland en Nederland zijn stijgende varkensprijzen te zien. In heel Europa zitten de noteringen in de lift, mede door de sterke groei van de export naar Zuidoost-Azië. In de Europese varkensprijzenvergelijking van ISN zijn louter stijgende noteringen zichtbaar. Vleesvarkenshouders in Italië krijgen met €1,566 per kilo het meeste uitbetaald. Nederlandse varkenshouders ontvangen volgens ISN €1,348 per kilo en krijgen daarmee het minste voor hun product in Europa.

Biggenmarkt iets vlotter

De aantrekkende varkensmarkt werkt ook door in de biggenmarkt. De vraag naar biggen trekt wat aan en dat zorgt voor een iets vlottere handel. Handelaren zien dat biggen op de vrije markt wat duurder worden verkocht.

Ook de biggennoteringen zetten deze week een stap omhoog. De DCA BestPigletPrice steeg maandagavond met €1 naar €41,00 per big. Daarmee staat de BPP op het hoogste niveau sinds de start van deze notering in oktober vorig jaar. De Duitse Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo gaat ook met een euro omhoog naar €46,00 per big.

De verwachting is dat de biggenprijzen in de komende weken verdere stappen omhoog kunnen zetten. Door de sterk gestegen varkensprijzen is in de biggenmarkt nu ook ruimte voor een hogere biggenprijs.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Eén reactie

  • niet

    Denk dat ze met Haus prijzen komen vleeshandel loopt niet vlot door komt weerstand. Maar door stijgen kunnen ze zeker nu nog vasthouden!!

Of registreer je om te kunnen reageren.