Varkenshouderij

Achtergrond 6350 x bekeken 2 reacties

Varkensmarkt zet flinke stap omhoog

De koek is nog niet op in de varkensmarkt. De varkensprijzen gingen vorige week opnieuw omhoog. Een vlotte vleeshandel en export trekken de kar.

De varkensmarkt blijft onverminderd positief. De vleeshandel is levendig en de export naar Zuidoost-Azië loopt net als in de voorbije weken vlot door. Dit zorgt voor een goede stemming in de markt en hogere varkensprijzen.

Hoe anders was dat een aantal weken geleden? De varkensprijzen stonden muurvast en konden geen kant op. De vraag naar varkensvlees was slecht, terwijl het ruime aanbod aan slachtrijpe varkens de markt zelfs onder druk zette. De export naar China en omringende landen hield de prijs met moeite overeind.

Nu speuren de slachterijen de markt af om de haken vol te krijgen. Het aanbod slachtrijpe varkens is echter aan de krappe kant in de Duitse varkensmarkt. Het aantal slachtingen loopt met de week achteruit en ook het gemiddelde geslacht gewicht wordt met de week minder. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse landbouwministerie (BLE).

Krap aanbod, goede vraag

In week 18 werden door de Duitse slachthuizen in totaal 844.260 varkens geslacht. Dit geeft echter wel een vertekend beeld, omdat vanwege Hemelvaartsdag een dag niet werd geslacht. Toch pas het in de lijn van de afgelopen weken. Ook ten opzichte van een jaar terug worden minder dieren aan de haken gehangen. Het draagt bij aan een opleving van de varkensmarkt.

Die opleving is, naast het krappe aanbod, voornamelijk te danken aan een boost van de vleesverkopen. Door het mooie weer van de voorbije weken schoot de vraag naar vers varkensvlees omhoog. Tel daar de vlotte export naar Zuidoost-Azië bij op en je krijgt een markt waarin de prijzen een paar flinke stappen omhoog zetten.

Om precies te zijn: 14 cent in drie weken tijd. De Duitse Vereinigungspreis staat na de stijging van 4 cent van vorige week op €1,42 per kilo geslacht gewicht. Datzelfde geldt voor de noteringen van slachterijen Tönnies en Vion Duitsland. De laatste keer dat de Duitse varkensprijs op dit niveau stond was in oktober van vorig jaar.

Nederlandse markt volgt

In het kielzog van de Duitse varkensprijzen hebben ook de Nederlandse noteringen in de voorbije weken flinke stappen gezet. De DCA Beursprijs klom in drie weken tijd met 13 cent naar €1,35 per kilo. De Nederlandse slachterijen zien de markt aantrekken en verhoogden hun noteringen ook flink in de voorbije periode.

In tegenstelling tot in Duitsland was het aanbod aan slachtrijpe varkens in Nederland de voorbije weken nog wat aan de ruime kant. Toch is nu ook sprake van een teruglopend aanbod en een daling van het gemiddelde slachtgewicht. Uit cijfers van RVO.nl blijkt dat in week 18 242.000 varkens werden geslacht bij een gemiddeld gewicht van 94,33 kilo.

Net als hun Duitse collega's zien de Nederlandse slachthuizen de vraag naar vers varkensvlees echter toenemen. Ook in Nederland is, in de voorbije weken met goed weer, veel vlees verkocht. De uitvoer van varkensvleesproducten naar Zuidoost-Azië blijft op een stabiel maar hoger niveau doorlopen. Het helpt de markt te verbeteren. En die verbetering is welkom na een aantal zeer stroeve maanden in de varkensmarkt.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Laatste reacties

  • John*

    op welk prijsniveau zijn er afspraken gemaakt met de supers?? dat is de basis de rest is correctie wat met export verdiend kan worden.

  • Snel

    Niks supers John, vraag en aanbod bepalen de prijs, als Azië zo hard aan de varkens trekt moeten de supers maar over stag en bijlappen, de slachterijen moeten de inkopers maar voor `t blok zetten, als `t andersom is zijn ze er ook als de kippen bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.