Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensmarkt trekt stijgende lijn door

Na een prijsstijging van 10 cent in 2 weken tijd, lijkt er nog een kleine verhoging in het vat te zitten in de Duitse varkensmarkt. De biggenmarkt trekt aan.

De Duitse varkensmarkt kende vorige week een positieve impuls met een prijsstijging van 6 cent. Voor deze week worden opnieuw prijsstijgingen verwacht. De vleeshandel loopt wat minder vlot dan vorige week, maar het aanbod blijft aan de krappe kant in de Duitse markt.

Na de forse stijging van de Vereinigungspreis en de noteringen van slachterijen Tönnies en Vion Duitsland, gaf de ontwikkeling op de internetveiling (Teleporc) hoop op verdere verhoging. De gemiddelde prijs op de Teleporc ging met 3 cent omhoog en kwam daarmee uit op €1,45 per kilo. Het voedde de hoop op een nieuwe forse stijging van de belangrijke Duitse prijzen.

Nieuwe stijging verwacht

Toch worden de positieve geluiden wat getemperd door de ontwikkeling op de Teleporc-veiling van dinsdag. Door een stijging van 1 cent lijkt de rek er een beetje uit op deze veiling. Wel werden alle 3.097 aangeboden varkens verhandeld voor gemiddeld €1,46 per kilo.

De varkensprijzen zullen woensdag stijgen, maar een plus zoals vorige week wordt niet verwacht. Met een prijsstijging van 10 cent in twee weken tijd hebben de Duitsers echter gezorgd voor optimisme in de Europese varkensmarkt. In Nederland ging de DCA Beursprijs met 7 cent omhoog naar €1,32 per kilo en ook de varkensprijs van Vion maakte een forse stap omhoog. De noteringen van het vleesconcern uit Boxtel steeg met 7 cent naar 1,38 per kilo.

Maar niet alleen de Nederlandse varkensprijzen hebben hun weg omhoog gevonden. In heel Europa gaan de noteringen omhoog. In de Europese varkensprijzenvergelijking van varkenshouderijorganisatie ISN zijn louter prijsstijgingen te zien. Varkenshouders in Italië krijgt met omgerekend €1,419 per kilo het meeste voor hun varkens uitbetaald.

Biggenmarkt trekt iets aan

De afgelopen weken kon de biggenmarkt nog niet profiteren van de aantrekkende varkensmarkt, maar dat komt deze week verandering in. De vraag naar biggen trekt licht aan, terwijl het aanbod op hetzelfde niveau blijft hangen.

Handelaren geven aan dat de export van biggen net als in de voorbije weken moeizaam is. Spanje vraagt niet of nauwelijks biggen en de uitvoer van de dieren naar Oost-Europa blijft tam. Alleen vaste koppelingen lopen door. De vraag vanuit de binnenlandse varkenshouderij trekt wel iets aan.

Overall gezien ziet de markt er wat vriendelijker uit en dat is ook terug te zien in hogere biggenprijzen. In de Nederlandse markt gaat de DCA BestPigletPrice met 50 cent omhoog naar €40,00 per big. In Duitsland plust de Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo met 50 cent naar €43,50 per big.

Of registreer je om te kunnen reageren.