Varkenshouderij

Achtergrond

Ruimte voor prijsstijging in Duitse varkensmarkt

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is krap in Duitsland. De Teleporc-prijs stijgt met 2 cent naar €1,51 per kilo. Dit biedt perspectief voor een hogere varkensprijs in de Duitse markt.

De Duitse varkensmarkt loopt vlot door. Slachtrijpe varkens worden goed gevraagd en worden vlot opgenomen door de slachterijen, die moeite hebben om hun haken vol te krijgen. Het biedt ruimte voor een nieuwe stijging van de varkensprijzen.

Het aanbod slachtrijpe varkens is aan de krappe kant in de Duitse markt. Hoewel het aantal slachtingen wel weer boven de miljoen uit kwam in week 19, moeten de slachterijen moeite doen om alle haken vol te krijgen. Dat is ook terug te zien in de ontwikkeling op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc). Daar ging de prijs op de dinsdagveiling naar €1,51 per kilo. Het is voor het eerst sinds september vorig jaar dat de prijs boven de €1,50 per kilo staat. Dinsdag werden zelfs partijen verhandeld voor €1,54 per kilo.

9 cent verschil

Het verschil tussen de Teleporc-prijs en de noteringen van de slachterijen en de Vereinigungspreis is nu 9 cent. Dat biedt ruimte voor een stijging van de varkensprijs van de slachthuizen. De verwachting is dat de Vereinigungspreis een mooie stap omhoog zal zetten. De slachterijen zien liever een onveranderde varkensprijs, maar een lichte stijging lijkt er toch wel in te zitten. Door de feestdag Corpus Christi worden in sommige delen van Duitsland partijen naar voren gehaald, zodat van een varkensprop na deze feestdag geen sprake is.

De stabilisering van de markt vorige week is vooral te wijten aan een wat mindere vraag naar verse varkensvleesproducten. Varkenshouderijorganisatie ISN ziet dat de vraag echter niet verder wegzakt. De afzet van Europese varkensvleesproducten op de exportmarkt blijft vlot doorlopen. Net als in de voorbije weken wordt veel vlees verkocht aan China. De verwachting is dat dit afzetkanaal ook de komende tijd nog een belangrijke rol heeft in het herstel van de Europese varkensprijzen. ISN verwacht dan ook een stijging van de varkensprijs woensdagmiddag.

Markt onder druk

In Nederland stabiliseren de varkensprijzen in week 21. De DCA Beursprijs kwam niet van zijn plek en ook de notering van Vion bleef staan op het niveau van een week eerder. De verwachting is dat ook de varkensprijzen van de andere Nederlandse slachterijen deze week stabiel noteren. Het aanbod in de Nederlandse markt is naar verhouding wat groter dan in Duitsland, waardoor een hogere varkensprijs vooralsnog niet aan de orde is.

De biggenmarkt maakt ook deze week een pas op de plaats. De vaste koppelingen lopen wel goed door, maar de afzet van vrije biggen is zeer moeizaam. Het aanbod aan biggen neemt nog altijd toe en dat geeft wat druk op de markt.

De export van biggen loopt stroef. De vaste koppelingen naar Duitsland lopen wel door, maar de afzet naar Spanje en Polen is moeizaam. Vrij koppels worden met moeite afgezet op die markten. De vraag vanuit Spanje neemt bovendien af, omdat de biggenproductie daar blijft groeien.

De prijzen in binnen- en buitenland komen niet of nauwelijks van hun plek. De DCA BestPigletPrice blijft staan op €40,00 per big, terwijl de Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo met 20 cent steeg naar €45,00 per big.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.