Varkenshouderij

Achtergrond 2495 x bekeken

'Geen prijsstijging door nieuwbouw berenstal'

Het bevolken van de splinternieuwe stal van Varkens KI Twenthe is begonnen. De crisis in de sector verandert daar niks aan. "We vertrouwen er op dat hier een sterke varkenssector blijft", zegt Jan Nijland, hoofd productie.

Deze week gaan de beren van Varkens KI Twenthe in hun nieuwe stal. Na de nieuwbouw met uitbreiding heeft de vereniging 180 berenplaatsen, waarvan 160 diepstrooisel. Daarnaast is er een strooiselstal uit 2011 met 60 plaatsen en de nieuwe stal voor 100 beren. Er staat nog een oude stal die voornamelijk wordt gebruikt om beren in te doen tijdens het uitmesten van de strostallen.

Werken aan status PRRS-onverdacht

Tegelijk met de nieuwbouw wil het ki-centrum naar de status PRRS-onverdacht. Daarom is besloten te gaan werken met filtering van inkomende lucht, in combinatie met overdruk in de stallen. In totaal investeert Varkens KI Twenthe €500.000 om alles te realiseren, verklaart hoofd productie, Jan Nijland.

Is dit een gewaagde stap in deze varkenscrisis?

"Dat valt mee. Ten eerste financieren we alles met eigen geld. Nieuwbouw was gewoon nodig; de oude stallen waren ruim 50 jaar oud. Bovendien willen we graag alle beren in een diepstrooiselstal. Daarmee hebben we goede ervaringen in onze 5 jaar oude stal. De vraag naar PRRS-vrij sperma is nog gering, maar zal in de toekomst zeker groeien. Alles bij elkaar opgeteld was het tijd om te investeren. Zo kunnen we de komende jaren onze opdracht van de leden uitvoeren: het blijven leveren van kwalitatief hoogwaardig sperma van goede beren tegen een scherpe prijs."

De spiksplinternieuwe stal van Varkens KI Twenthe. "Nieuwbouw was gewoon nodig; de oude stallen waren ruim 50 jaar oud", legt Jan Nijland uit.</p>
<p><em>Foto: Ronald Hissink</em>
De spiksplinternieuwe stal van Varkens KI Twenthe. "Nieuwbouw was gewoon nodig; de oude stallen waren ruim 50 jaar oud", legt Jan Nijland uit.

Foto: Ronald Hissink

Twijfelt u niet over de investering nu het zo slecht is in de varkenssector?

"Nee, eigenlijk niet. Er ligt een goed plan en we hebben vertrouwen dat in dit deel van Nederland een sterke varkenssector blijft. Dat verandert niet in deze crisis. Door het geld uit te keren aan de leden helpen we hen ook niet uit de brand, mocht een bedrijf slecht draaien. We hebben daarom vertrouwen in ons plan. Als het aan de leden ligt, gaan we nog heel lang door als zelfstandige ki in Twente."

Stijgt de spermaprijs na deze investering?

"De prijs van sperma stijgt, maar niet als gevolg van de nieuwbouw. De prijzen gaan omhoog omdat de afzet onder druk staat als gevolg van de lage opbrengstprijzen in de varkenssector. Dat geldt voor de hele ki-markt. Daarnaast wordt sperma duurder omdat fokkerij-organisaties meer geld vragen voor hun fokkerijwerk. Van PIC-sperma stijgt de prijs 25 cent per dosis, het Topigs Norsvin-sperma stijgt 15 cent."

Is er nog geld voor toekomstige investeringen?

"Voorlopig is niet veel geld meer nodig. De stallen zijn nieuw. We hebben automatische deksystemen die prima functioneren en vorig jaar is geïnvesteerd in techniek om de spermakwaliteit te bepalen. Daarmee meten we de concentratie van het sperma, aantallen cellen, beweeglijkheid en vorm. Het ki-centrum is bij de tijd en daar is iedereen hier blij mee."

Bekijk ook de fotoreportage: Gloednieuwe stal voor KI Twenthe-beren

Of registreer je om te kunnen reageren.