Varkenshouderij

Achtergrond 1923 x bekeken

Export varkensvlees stijgt, waarde daalt

De uitvoer van varkensvlees uit Nederland is in 2015 gestegen. De exportwaarde daalde echter door de lagere varkensprijzen. Italië is de belangrijkste afzetmarkt, al gaat steeds meer vlees naar Azië.

Nederland heeft in 2015 944.000 ton varkensvlees geëxporteerd. Dat is ruim 6% meer dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De exportwaarde door de lage varkensprijzen is echter 4% lager. De totale waarde kwam uit op €1,7 miljard.

Forse toename uitvoer naar Azië

De groei van de export komt voornamelijk door de forse toename in de uitvoer van varkensvlees naar Azië. De waarde van de export naar deze regio groeide tot €316 miljoen, terwijl het exportvolume meer dan verdubbelde. De uitvoerwaarde van varkensvleesproducten naar China bedroeg in 2015 €114 miljoen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2014, toen de totale exportwaarde naar dit land op €52 miljoen uitkwam.

Naast de groei van de uitvoerwaarde naar China, steeg ook de waarde van de export naar Zuid-Korea. In 2015 werd voor €50 miljoen varkensvlees naar dit land uitgevoerd. Dat is €10 miljoen meer dan een jaar terug. Ook Japan blijft een belangrijke rol spelen in de export, ondanks een lichte daling. In 2015 ging voor €91 miljoen euro varkensvlees naar Japan, tegenover €94 miljoen euro een jaar eerder.

Binnen de Europese grenzen was Italië de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlands varkensvlees. In 2015 werd voor €279 miljoen vlees naar Italië geëxporteerd. Daarnaast blijven ook Duitsland en Griekenland belangrijke afzetmarkten voor ons varkensvlees. De exportwaarde naar deze landen was respectievelijk €228 miljoen en €210 miljoen.

Nederland behoort nog altijd tot de grootste varkensvleesexporteurs in de wereld. Duitsland was in 2014 de grootste met een exportwaarde van zo'n €3,8 miljard. De Verenigde Staten volgen op de voet met een uitvoerwaarde van €3,7 miljard euro. Nederland was in 2014 het zesde exportland op de wereld qua varkensvlees. De exportwaarde bedroeg toen €1,8 miljard. Naast Duitsland en de VS verdienden in 2014 ook Spanje, Denemarken en Canada meer aan de uitvoer van varkensvlees dan Nederland.

Export levende varkens daalt

In tegenstelling tot de stijging van de varkensvleesexport staat een daling van de uitvoer van levende varkens. In 2015 bedroeg de exportwaarde €780 miljoen. Dat is in vergelijking met 15 jaar eerder een daling van 14%. Ten opzichte van 2013, een recordjaar, lag de exportwaarde ruim een derde lager. De meeste levende varkens, zo'n 70% van het totaal, gaan naar Duitsland. Daarna zijn België (7%), Spanje (4%) en Italië (3%) belangrijke bestemmingen voor varkens.

Of registreer je om te kunnen reageren.