Varkenshouderij

Achtergrond 3044 x bekeken

Duitse varkensprijs stijgt naar €1,48

De Duitse varkensmarkt blijft positief gestemd. De varkensprijs steeg woensdagmiddag 25 mei met 6 cent naar €1,48 per kilo geslacht gewicht.

Daarmee is de prijs in iets meer dan een maand tijd met 20 cent gestegen. Het krappe aanbod in de Duitse markt biedt veel ruimte voor het verhogen van de varkensprijs.

Duitse slachterijen krijgen haken moeilijk vol

Duitse slachthuizen speuren de markt af naar slachtrijpe vleesvarkens. Ze hebben moeite om de haken vol te krijgen. De vraag is groter dan het aanbod en dat stuwt de varkensprijzen. Niet alleen de Vereinigungspreis ging omhoog, ook de notering van slachterijen Tönnies liet een plus zien van 6 cent naar €1,48 per kilo. Tönnies bekijkt vrijdag 27 mei of die prijs ook begin volgende week stand kan houden. Vion GmbH heeft meer tijd nodig om de prijs vast te stellen. Dat geeft aan dat de slachterijen niet staan te springen om mee te gaan met de verhoging van de Vereinigungspreis.

Duitse vleesmarkt loopt vlot door

In week 20 werden in totaal 911.108 varkens verwerkt door de slachterijen. Dat blijkt cijfers van het Duitse landbouwministerie BLE. Naast het krappe aanbod aan slachtrijpe varkens loopt de vleesmarkt vlot door, gesterkt door de export van varkensvlees naar Zuidoost-Azië. Ook de afzet van varkensvleesproducten in de Duitse markt loopt volgens varkenshouderijorganisatie ISN goed.

Nederlandse varkensmarkt is wat stroever dan Duitse

De Nederlandse varkensmarkt is wat stroever dan de Duitse markt. Van Rooi Meat ziet echter wel ruimte voor een lichte prijsstijging. Het concern uit Helmond noteert in week 21 €1,40 per kilo, 2 cent meer dan vorige week. Compaxo houdt zijn prijs, net als Vion en de DCA Beursprijs, staan op het niveau van vorige week. De slachter uit Zevenaar (Gld.) noteert nog steeds €1,38 per kilo.

Hoger varkensaanbod in Nederland

Het verschil tussen de Nederlandse en Duitse markt zit hem vooral in het aanbod aan slachtrijpe varkens. In Nederland worden naar verhouding wat meer varkens aangeboden, waardoor de slachterijen op volle toeren draaien. Door de verhoging van de Duitse varkensprijzen lijkt het erop dat de Nederlandse noteringen volgende week ook een stap omhoog zetten.

Vlotte export naar Zuidoost-Azië

Ook de Nederlandse slachthuizen zien dat de export van varkensvleesproducten naar Zuidoost-Azië vlot blijft doorlopen. Door het mindere weer in vergelijking met Pinksteren is de afzet van verse varkensvlees in de binnenlandse markt wat moeizamer. Voornamelijk vanuit de retail wordt wat minder vlees gevraagd.

Door de stijging van de Duitse varkensprijs leeft de verwachting dat ook in de Nederlandse markt de prijzen stijgen de komende week.

Prognose: varkensprijs stijgt.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.