Varkenshouderij

Achtergrond 2136 x bekeken 3 reacties

China schroeft import varkensvlees flink op

China heeft in de eerste drie maanden van dit jaar bijna twee keer zoveel varkensvlees geïmporteerd als in dezelfde periode vorig jaar.

In totaal importeerde China in het eerste kwartaal 286.100 ton varkensvlees. Dat is 90% meer dan vorig jaar, toen 150.300 ton werd ingevoerd. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese Douane.

Europese Unie

Het meeste varkensvlees is afkomstig uit de Europese Unie. In het eerste kwartaal ging 209.200 ton Europees varkensvlees naar China. Dat is 92,6% meer dan een jaar terug, toen 108.600 ton naar het land in Zuidoost-Azië werd verscheept. Het meeste Europese vlees komt uit Duitsland, 70.500 ton. Dat is 81% meer dan vorig jaar.

Ook landen buiten de Europese Unie voeren steeds meer vlees uit naar China. In totaal haalde China in het eerste kwartaal 76.900 ton varkensvlees uit landen buiten de EU. De Verenigde Staten zagen de export met 37% groeien naar 35.900 ton. Canada voerde flink meer varkensvlees uit naar China. De export steeg met maar liefst 219% naar 28.300 ton.

Hoge varkensprijs

Door de hoge varkensprijs in China is het interessant om varkensvlees van de wereldmarkt te halen. In China staat de varkensprijs omgerekend op zo'n €3,58 per kilo, een record. Het importeren van varkensvlees is daardoor stukken aantrekkelijker, omdat dit veel goedkoper is dan het vlees dat in China zelf wordt geproduceerd.

Laatste reacties

 • tewe

  waar staat nederland

 • Zents beheer

  Ruim 2 maanden geleden vertelde een insider uit de internationale handel in varkensvlees me dat de export naar Azie en met name China zou exploderen. Op mijn vraag waarom zei hij dat door de extreme winter een flink gedeelte van de varkensstapel in oa China was doodgevroren. Gezien de koers van de Euro tov de Dollar en het enorme volume wat China verbruikt zouden de varkensprijzen dit jaar booming worden. Nou heb ik zelf geen varkens maar heb toch sterk de indruk dat dit laatste nog niet het geval is. Ik kan geen sector bedenken die het op dit moment meer nodig heeft dus waar blijft de winst?

 • Frank Bussink

  @tewe Het aandeel van Nederland is niet zichtbaar in de gepubliceerde cijfers.

  Update: Nederland exporteerde in de eerste drie maanden 14.557 ton varkensvlees naar China. Een groei van 348 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.