Varkenshouderij

Achtergrond 2293 x bekeken 2 reacties

Brazilië verwacht opheffing importban EU op varkensvlees

Brazilië wil varkensvlees exporteren naar de EU. Ractopamine staat in de weg. Volgens Brazilië heeft het de WTO aan zijn zijde. 6 en 7 juli staat het opnieuw op de agenda van de WTO. COV denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen.

Het Braziliaanse ministerie van landbouw verwacht dat het importverbod van de Europese Unie op varkensvlees op korte termijn wordt opgeheven. De kwestie is bij het Comité voor sanitaire en fytosanitaire (SPS) maatregelen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) aanhangig gemaakt.

Ractopamine omstreden

Brazilië is het niet eens met de beslissing van de EU om de import van varkensvlees uit de deelstaat Santa Catarina te verbieden. Ondanks alle inspanningen om te voldoen aan de Europese eisen voor residuen van ractopamine stelt de EU dat het de bovengrens van de norm wordt overschreden. Ractopamine wordt aan het voer van varkens en runderen toegevoegd om de groei te bevorderen en de hoeveelheid vet te verminderen. Het is voor varkens in de handel onder de naam 'Paylean'.

Het gebruik van het middel is in veel landen omstreden en beperkt tot bepaalde groepen van dieren. Meerdere landen hebben een import verbod op vlees afkomstig van dieren die het middel via het voer hebben binnen gekregen. Brazilië is het niet eens met de door de EU gebruikte testmethode en eist daarom dat de EU het importverbod opheft. Het Braziliaanse ministerie baseert zijn hoopvolle verwachtingen op gesprekken tussen een Braziliaanse delegatie en een afvaardiging van de WTO.

Brazilië staat geen import EU-vlees toe

Frans van Dongen van de organisatie voor de vleessector COV denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen. Volgens hem is Brazilië de grootste exporteur naar de EU voor wat betreft rund- en pluimveevlees. De totale exportwaarde is meer dan €2 miljard. Brazilië staat zelf geen import van vlees toe vanuit de EU. In de onderhandelingen met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur wil Brazilië de exportquota verhogen zonder zijn grenzen open te stellen voor Europees vlees.

Volgens van Dongen stelt de EU 2 voorwaarden voor het verhogen van de quota:

  • dat het ractopaminegebruik aan de Europese eisen voldoet,
  • dat Brazilië zijn grenzen openstelt voor Europees vlees.

'Verwachtingen Brazilië vooral pressiemiddel'

Van Dongen ziet de verwachting van het Braziliaanse ministerie vooral als een pressiemiddel op de EU en WTO. De volgende WTO-SPS bijeenkomst staat gepland voor 6 en 7 juli. Het lijkt logisch dat voor die tijd de messen opnieuw worden geslepen.

Feit is wel dat Brazilië vooruitgang heeft geboekt met de oplossing van handelsbelemmeringen met Nigeria, Mexico, Soedan, Zuid-Korea, China en Turkije. De Braziliaanse delegatie verwacht op korte termijn antwoord inzake deze kwesties.

Door Erik Ordelman en Jos van de Vooren

Laatste reacties

  • het moet niet gekker worden,wij wel toelaten en zij niet

  • koestal

    Wij zitten niet weer op bedorven vlees uit Brazilie te wachten,en Nederlands vlees weer naar China exporteren,wat een gesleep !

Of registreer je om te kunnen reageren.