Varkenshouderij

Achtergrond 2087 x bekeken

Biggenmarkt komt niet van zijn plek

De biggenmarkt blijft ook deze week stabiel. Het aanbod aan biggen is voldoende, maar handelaren hebben moeite met de afzet van de dieren.

Zowel op de binnen- als buitenlandse markten is de vraag niet denderend. Het zorgt voor enige druk op de biggennoteringen. Tot lagere prijzen leidt de druk echter niet. De verhoging van de varkensprijzen biedt in ieder geval hoop.

Door een langere periode met lagere varkensprijzen is het enthousiasme bij varkenshouders om biggen op te leggen afgenomen. De dieren kunnen wel worden geplaatst, maar dat gebeurt met veel moeite.

Moeizame export

Naast de moeizame handel in het binnenland, blijft ook de export van biggen zeer moeizaam. Normaal gesproken gaan in deze periode veel biggen naar Zuid-Europa, maar daar is nu geen sprake van. Ook de uitvoer van Nederlandse biggen naar Oost-Europa is tam. Varkenshouders in het oosten van Europa zien hun rendement teruglopen door een lagere varkensprijs.

Prijzen blijven overeind

Ondanks de druk op markt blijven de prijzen overeind. De DCA BestPigletPrice noteert nog steeds €39,50 per big. Vion blijft vasthouden aan €40,50 per big. Het is de zesde week op rij dat deze noteringen blijven staan op het niveau van voorgaande week. In de Duitse markt komt de Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo niet van zijn plek. Deze notering staat nog altijd op €43,00 per big.

Door de stijgende varkensprijzen is druk wel wat van de ketel in de biggenmarkt. Handelaren zien de prijzen echter pas stijgen als de varkensprijzen langere tijd blijven staan op een hoger niveau.

Prognose: stabiele biggenprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.