Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensprijs maakt pas op de plaats

Door de stijging van 3 cent in een week tijd op de Teleporc-veiling was er hoop op een hogere varkensprijs in Duitsland. Het kwam er echter niet van.

De noteringen van de slachterijen en de Vereinigungspreis blijven staan op €1,28 per kilo geslacht gewicht.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is zeker niet ruim in Duitsland en de slachterijen nemen de dieren graag op. Op de vleesmarkt loopt het voor de slachterijen echter minder vlot en prijsverhoging zaten er dan ook niet in. De afzet van vooral buiken en schouders wordt door varkenshouderijorganisatie ISN als zeer moeizaam omschreven.

Duitsland slacht volop varkens

Ondanks de moeizame vleeshandel werden in de afgelopen week wel volop varkens geslacht in Duitsland. In totaal werden door de slachthuizen 1.035.195 varkens aan de haak gehangen. Dat blijkt uit registraties van het Duitse landbouwministerie. Het slachtgewicht lag ook hoger dan in de voorbije weken. In week 14 lag het gemiddelde gewicht op 96,4 kilo per varken.

De varkensprijs Van Rooi Meat en Compaxo stabiliseerde woensdagmiddag op het niveau van vorige week. Van Rooi hanteert nog altijd €1,24 per kilo, terwijl Compaxo een prijs van €1,25 per kilo noteert. Eerder kwam ook de notering van Vion niet van zijn plek op €1,28 per kilo. De DCA Beursprijs bleef stabiel op €1,23 per kilo.

Afzet varkensvlees in hele EU moeizaam

De afzet van het vlees binnen de Europese Unie verloopt moeizaam geven slachterijen aan. Het aanbod aan slachtrijpe varkens in de Nederlandse markt is echter ruim voldoende. De export naar derde landen loopt goed door, maar dit biedt nog geen ruimte voor verhoging van de Nederlandse varkensprijzen.

Omdat binnenkort ook het eerste vlees uit de particuliere opslagregeling op de markt komt, blijft de markt moeilijk te voorspellen. Voorlopig lijkt een verhoging van de Duitse en Nederlandse varkensprijzen niet aan de orde.

Prognose: stabiele varkensprijs.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links: 
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.