Varkenshouderij

Achtergrond 7 reacties

NVWA: waarom zijn dode varkens niet opgemerkt?

De vondst van 400 dode varkens op een boerderij in de Achterhoekse gemeente Berkelland staat niet op zichzelf. Deze week ontdekten NVWA-medewerkers de dieren – die waarschijnlijk al 10 maanden dood waren - in hun stal.

De NVWA vindt het onbegrijpelijk dat de situatie van de varkens niet eerder is opgemerkt door erfbetreders. NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek: "We vragen erfbetreders al langere tijd hun ogen goed open te houden. Dat doen we eigenlijk steeds nadrukkelijker. In dit geval ben ik verbaasd. Waar waren die erfbetreders in dit geval? Waarom is dit zo lang onopgemerkt gebleven? Waarom heeft de dierenarts of de voerleverancier niet aan de bel getrokken? We gaan nog verder uitzoeken hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan."
De beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD was niet bereikbaar voor commentaar op de vraag waarom er 10 maanden geen dierenarts op het bedrijf is geweest.

Meer meldingen bij Vertrouwensloket Welzijn landbouwhuisdieren

Dat het aantal meldingen volgens het Vertrouwensloket Welzijn landbouwhuisdieren in het afgelopen jaar iets hoger was dan de jaren daarvoor, kan Mastenbroek niet verklaren. "We hebben de laatste maanden wel meerdere keren moeten berichten dat er ernstige welzijnsproblemen bij dieren zijn gesignaleerd. Ik weet niet of dat er meer zijn dan in voorgaande jaren." Mastenbroek denkt dat het meestal gaat om incidentele gevallen waar diepe persoonlijke problemen achter zitten. "Of het een gevolg is van een slechte economische periode vind ik moeilijk te zeggen, dat blijft de vraag."

Economische tegenwind in varkenshouderij speelt geen bewezen rol

Volgens Toon van Hoof, voortzitter van het Vertrouwensloket Welzijn landbouwhuisdieren kreeg het loket in 2015 40 tot 45 meldingen binnen die aanleiding tot actie gaven. Van Hoof: "In de meeste gevallen kon actie worden genomen om erger te voorkomen. De ene keer lukt dat door hulp of een goede doorverwijzing, de andere keer door collega's in te schakelen of familie en bekenden, die meehelpen om de zaak weer op de rit te krijgen."

Volgens Van Hoof, zelf melkveehouder en in LTO-verband verantwoordelijk voor diergezondheid en -welzijn, wordt wel gesuggereerd dat de economische tegenwind in de varkenshouderij een rol zou spelen bij de toename van het aantal incidenten. Maar die stelling is volgens hem op geen enkele manier te onderbouwen.

Dierenbescherming: afschuw maar vooral verbazing

Ook de Dierenbescherming weet niet over er sprake is van een toename in het aantal gevallen van dode dieren op boerenbedrijven. Volgens woordvoerder Dik Nagtegaal worden die cijfers niet bijgehouden door zijn organisatie. "We hebben geen directe signalen dat het meer is dan in het verleden. We zijn ook niet direct actief op dat gebied, omdat we op dat terrein geen bevoegdheid hebben." Nagtegaal vindt het geval in Berkelland wel bijzonder extreem. "Ik kan er alleen maar mijn afschuw over uitspreken. Maar eigenlijk ben ik vooral verbaasd dat het zolang onontdekt is gebleven."

Laatste reacties

 • SDR

  Triest zeer triest maar realiseren we ons dat :
  Eenmaal; in de economische en geestelijke put valt het niet mee om er weer uit te klimmen, De wanden zijn immers spekglad door de vele regelneven en nichten, bemoeizucht, kontenkrabbers, (on)deskundigen, arrogantie, desinteresse, kostendruk, onmacht, twijfel.stres en (valse)schaamte.
  Natuur in de OVP is onnatuurlijk, Een mens in noot laten barsten is onmenselijk.
  Laat een ieder eerst aan de balk in zijn eigen oog beginnen zijn/haar verantwoordelijkheden nemen voordat zij (ver)oordelen.
  Deze mens heeft echte hulp nodig en geen commentaar van beddepissers, betweters en vooroordelers.

 • info389

  Trieste maar heel duidelijke weergave vn het probleem.
  Op een betere manier kun je deze discussie niet eindigen!! .

 • Nick1983

  Als je als boer zijnde tegen veearts zegt dat je gestopt ben met de varkens, dan komtie niet meer. Is da nou zo vreemd?

 • farmer135

  Bij mensen toch net zo, soms wordt na maanden of zelfs jaren iemand dood thuis aangetroffen.

 • gun

  Ja@farmer135, beetje lastig om zelf nog iemand te bellen als je dood lig🙃

 • wiljo

  De NVWA vraagt zich af waarom zijn dode varkens niet opgemerkt?
  Precies laat ze RVO maar flink op hun donder geven.
  Er stond bij RVO duidelijk geregistreert dat er er varkens aanwezig waren, Als er dan een halfjaar niets wordt afgemeld.
  Was er vanaf dat moment voor RVO al duidelijk dat hier iets niet in de haak was.
  Maar ze hebben helemaal geen actie ondernomen.
  Mijn reactie is: WAAROM HEEFT RVO GEEN ACTIE ONDERNOMEN?

 • Bolder01

  Het valt mij op. De Dierenbescherming is verbaast nu er een boer in de poblemen zit.HET ZAL WEL MET GELD TE MAKEN HEBBEN.. maar met de oostvaarderplas dieren hoor je ze niet terwijl daar wel geld en hulp geboden wordt

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.