Varkenshouderij

Achtergrond 5336 x bekeken 3 reacties

Mogelijk nieuwe regels afleidingsmateriaal

Sinds 2003 eist de EU dat varkens permanent beschikking hebben over speelmateriaal. De regelgeving gaat mogelijk veranderen. Afleidingsmateriaal moet langdurig interessant zijn.

Voor Nederland zijn in 2003 door de overheid, op basis van onderzoek van Wageningen UR en in overleg met de sector en stakeholders, voorschriften opgesteld om aan de eisen omtrent speelmateriaal te voldoen. Toegestane methoden voor ruwvoer zijn onder andere een stroruif, strokoker en wroetapparaat. Daarnaast zijn antibijtrubbers, touwen en houten balkjes toegestaan. Een ketting alleen is niet voldoende; het kan wel in combinatie met andere materialen.

Voorkomen van staartbijten

Mogelijk moet deze invulling rondom afleidingsmateriaal op de schop. Begin maart heeft de Europese Commissie een zogenoemde aanbeveling vastgesteld om het routinematig couperen van staarten tegen te gaan. De aanbeveling is weliswaar juridisch niet bindend, maar heeft wel politieke gevolgen in de lidstaten, ook omdat ze vaak voorafgaan aan bindende wetgeving.

De Commissie wil dat varkenshouders een risicobeoordeling uitvoeren over de mate van voorkomen van staartbijten. Hierbij moeten ze onder andere kijken naar beschikbaar afleidingsmateriaal, hygiëne, voeding en luchtkwaliteit. Afleidingsmateriaal moet eetbaar zijn, kauwbaar, onderzoekbaar en manipuleerbaar. Verder moet het langdurig interessant zijn, de varkens moeten er met hun snuit mee kunnen spelen, het moet in grote hoeveelheden beschikbaar zijn en schoon en hygiënisch. Als een afleidingsmateriaal niet aan alle kenmerken voldoet, moeten combinaties worden gemaakt.

Alleen een ketting als afleidingsmateriaal is niet voldoende. Er moeten ook andere speelmaterialen voor de dieren zijn.
Alleen een ketting als afleidingsmateriaal is niet voldoende. Er moeten ook andere speelmaterialen voor de dieren zijn.

De Commissie verwacht van lidstaten dat ze, samen met varkenshouders, aan een praktische invulling werken. De NVWA is met het ministerie van Economische Zaken in overleg om te kijken in hoeverre de huidige Nederlandse invulling aan de nieuwe eisen voldoet.

Ruwvoer als afleidingsmateriaal

Feit is de laatste jaren in Nederland steeds meer ruwvoer als afleidingsmateriaal wordt verstrekt. Al jaren gebruikt een beperkt aantal varkenshouders ruwvoer; een handje mais of CCM is goed voor de darmgezondheid. Bovendien komen varkens goed in de benen, wat een extra controlemoment is. Sinds de verplichting van afleidingsmateriaal zijn ook ruwvoeders voor die toepassing in beeld gekomen. Zo zijn er kokers en speciale voerbakken op de markt om stro of andere vezelrijke materialen te verstrekken. Typerend is dat de varkens eraan kunnen knabbelen maar niet in wroeten. De wetgeving eist dat ook niet specifiek.

Dat gebruik van ruwvoer relatief klein blijft, heeft vooral te maken met de nadelen: het kost extra arbeid en geld. Er zijn gezondheidsrisico's voor varkens en varkenshouder en het kan tot problemen bij de mestafvoer leiden. Bovendien is het lastig ruwvoer verstrekken dat voor de wet continue aanwezig is.

Laatste reacties

  • Knorretjes

    jaag ons maar weer op kosten. eindigt nou nooit .

  • wienbemelmans

    nog even en dan moet in elk hok een speeltuin gemonteerd worden ze worden steeds gekker.

  • piggy

    kunnen jullie een sector die het al zo moeilijk heeft nu niet eventjes met rust laten. Laten we eerst maar eens in het buitenland kijken of ze daar wel speeltjes hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.