Varkenshouderij

Achtergrond 1821 x bekeken

Franse boeren perplex over stranden crisisfonds

De Franse varkenshouders zijn met stomheid geslagen dat het solidariteitsfonds dat hen € 100 miljoen op moest leveren, alsnog is gestrand. Slachterijen durven geen heffing te innen.

"Beseffen de slachterijen wel wat er op het spel staat? Als de varkenshouders eenmaal verdwenen zijn, dan verdienen zij ook geen droog brood meer”, zegt François Valy, vice-voorzitter van de Fédération nationale porcine, de nationale bond van varkensboeren.

“Ik ben echt perplex over wat de redenen zijn waarom Culture Viande en ook de Fédération nationale de l’industrie et des commerces en gros des viandes FNICGV weigeren de heffing door te voeren zodat we het crisisfonds kunnen voeden. De grote supermarkten zijn akkoord, dus dat kan het probleem niet zijn. Steeds meer varkensboeren moeten stoppen, in het huidige tempo moeten de vleesfabrieken zelf ook fabrieken gaan sluiten omdat er geen aanvoer meer is”, zegt Valy.

Half jaar lang 10 cent per kilo extra vangen

Het fonds, waarover al weken geleden afspraken zijn gemaakt, zou gevoed moeten worden uit een heffing in de slachthuizen. Daarmee konden de geplaagde varkenshouders een half jaar lang 10 cent per kilo extra vangen. De supers, moe van de vele acties van boeren bij hun filialen en distributiecentra, zegden openlijk hun medewerking toe en beloofden de heffing op de hun gestuurde facturen te betalen.

Supermarkten zijn de acties van boeren zat. <br /><em>Foto: ANP </em>
Supermarkten zijn de acties van boeren zat. 
Foto: ANP

“Maar wat ze beloven en wat ze in de praktijk doen, zijn altijd 2 verschillende dingen,” zegt directeur Paul Rocher van Culture Viande, een nieuwe koepel die eerder dit jaar is ontstaan uit de fusie van de bond van rundvleesbedrijven SINV met die van de varkensverwerkers SNCP. “Als ze aan de ene kant een factuur van een Franse leverancier krijgen waarop de heffing expliciet vermeld staat, en aan de andere kant een lagere rekening van hun buitenlandse leverancier zonder zo’n heffing, dan is de keus snel gemaakt”, denkt hij.

Zijn visie wordt gedeeld door de FNICGV, de bond die de groothandel in vlees en vleesproducten vertegenwoordigt. “De heffing geldt alleen voor Frans vlees dus dat ziet de afnemer direct. Dat gaat in de praktijk niet werken”, denkt ook die organisatie.

Vleesfabrikanten vrezen boetes prijsafspraken

Maar voor Culture Viande zit het probleem vooral in de concurrentiedienst uit Brussel. Het solidariteitsfonds is weliswaar na ruggespraak met Brussel goedgekeurd door de Franse l’Autorité de la Concurrence, maar de vleesfabrikanten vertrouwen de zaak toch niet. De concurrentiedienst van de Europese Commissie is immers al bezig met een onderzoek naar eerdere prijsafspraken in de Franse vleesketen.

Die afspraken bleken in de praktijk onhaalbaar, maar omdat ze wel gemaakt zijn en wijd en zijn gepubliceerd werden, denkt de Commissie toch dat er sprake is van illegale afspraken.
De vleesbedrijven in Frankrijk realiseren zich maar al te goed dat de boetes die Brussel daarvoor kan opleggen, kunnen oplopen tot 10% van de groepsomzet. Voor bedrijven als Cooperl en Bigard, maar ook voor Danish Crown, dat lid is van Culture Viande, kan dat fors in de papieren lopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.