Varkenshouderij

Achtergrond

Export houdt varkensprijs in de benen

De varkensmarkt komt niet of nauwelijks in beweging. Ook deze week zijn in Duitsland stabiele varkensprijzen te zien. Slachterijen Tönnies en Vion noteren, net als de Vereinigungspreis, nog altijd €1,28 per kilo geslacht gewicht.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is niet eens heel erg groot in de Duitse markt. Toch nemen de slachterijen de dieren vlot op. Dat is ook terug te zien in de slachtcijfers van het Duitse ministerie van landbouw. Daaruit blijkt dat de slachterijen in Duitsland in week 15 in totaal 1.017.125 varkens aan de haak hingen bij een gemiddeld slachtgewicht van 96,2 kilo. Hoewel dat minder dieren zijn dan een week eerder, zijn het wederom meer dan 1 miljoen varkens.

Geen barbecueweer, wel goede export naar China

Daartegenover staat de vleesmarkt heel erg stroef is in Duitsland. Het aanbod aan zowel vers vlees als producten uit de diepvries zijn ruim voorradig, maar de afzet is zeer moeizaam. Het uitblijven van echt barbecueweer remt de afzet van vers vlees. De uitvoer van varkensvlees naar China zorgt ervoor dat de varkensprijs niet omlaag hoeft. Datzelfde geldt voor de Nederlandse vleeshandel. Ook hier zien slachterijen de afzet op de Europese markt als zeer moeizaam, terwijl de export naar Azië ervoor zorgt dat de prijs in de benen blijft.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is in Nederland naar verhouding wel wat ruimer dan in Duitsland. Slachterijen hebben de haken vol hangen. Ruimte voor prijsstijgingen is ook in Nederland niet aanwezig. De notering van Vion bleef maandag al gelijk op €1,28 per kilo. Van Rooi en Compaxo blijven ook staan op respectievelijk €1,24 en €1,25 per kilo.

Prognose: stabiele varkensmarkt.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.