Varkenshouderij

Achtergrond 2411 x bekeken

Duitse slachterij drukt varkensprijs in tamme markt

Rond Pasen leverde de Duitse varkensprijs 5 cent in. Daarmee is de druk echter nog niet van de ketel. De biggenmarkt kent ondanks een moeizame handel stabiele prijzen.

De varkensmarkt is ondanks de verlagingen van de voorbije weken nog niet van de prijsdruk af. Vanuit de markt komen verschillende signalen dat de Duitse slachthuizen de varkensprijs drukken. Varkens worden doorgeschoven naar het einde van de week en een verhoging van de varkensnotering is voorlopig niet aan de orde.

Hoewel vooral vanuit Tönnies de druk wordt opgevoerd, gaat varkenshouderijorganisatie ISN uit van een onveranderde Vereinigungspreis. ISN ziet dat vraag en aanbod op een gelijk niveau liggen en dat de slachterijen de slachtrijpe vleesvarkens graag opnemen. Vorige week was daar echter ook sprake van, maar toen lukte het de slachterijen alsnog om een paar cent van de prijs af te snoepen. Het lijkt erop dat ze deze week op hetzelfde scenario mikken.

Varkensprijs Teleporc gelijk

Dinsdagmiddag bleef de gemiddelde varkensprijs op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) gelijk op €1,32 per kilo geslacht gewicht. Hoewel op deze veiling een beperkt aantal varkens wordt verhandeld, geeft het wel een goed beeld van de huidige situatie in de Duitse varkensmarkt.

DCA Beursprijs en Vion-notering omlaag

In de Nederlandse markt gingen de DCA Beursprijs en de notering van Vion respectievelijk met 1 en 2 cent omlaag. Vion meldt dat de verkopen van vlees moeizaam zijn. Het concern uit Boxtel ziet dat kopende partijen rekening houden met het vlees dat binnenkort uit de private opslagregeling op de markt komt. De vraag naar de verschillende onderdelen is daardoor niet groot. Het valt te verwachten dat ook de varkenprijzen van de andere Nederlandse slachterijen deze week nog zakken.

In de Europese varkensprijzenvergelijking van ISN zijn veelal dalende varkensprijzen te zien. Nederlandse varkenshouders krijgen volgens ISN €1,168 betaald per kilo, 0,9 cent minder dan een week eerder. Belgische varkenshouders krijgen volgens de Duitse varkenshouderijorganisatie het minste betaald per kilo: €1,161.

Inkrimping varkensstapel

Op lange termijn biedt de varkenstelling van december vorig jaar hoop voor de varkenshouderij. De varkensstapel in Nederland is in het laatste half jaar van 2015 licht gekrompen. Dat zegt op zich nog niet zoveel, maar het feit dat er minder zeugen werden geteld en dat er ook nog eens minder zeugen bij de big waren, biedt perspectief. Dit wijst op een verder inkrimping van de varkensstapel. En die krimp is noodzakelijk voor een structureel herstel van de varkensmarkt.

Biggenmarkt stabiel

De biggenmarkt verandert niet veel ten opzichte van vorige week. De export naar Zuid- en Oost-Europa wordt door handelaren nog altijd omschreven als zeer moeizaam. Maar ook de afzet van biggen in het binnenland is lastig. Varkenshouders zien door de lagere varkensprijzen de opbrengsten teruglopen en stellen het opleggen van biggen liever nog even uit.

De Duitse Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo bleef vorige week gelijk op €43 per big en ook voor deze week wordt een onveranderde prijs verwacht. De DCA BestPigletPrice gaat hierin mee door maandagavond onveranderd te blijven op €39,50 per big.

De druk op de biggenprijzen neemt echter wel toe. Om verder omhoog te kunnen is eerst een herstel van de varkensprijzen nodig, maar in die markt is de druk nog niet van de ketel.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links: 
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.