Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

‘Concurrentie op kostprijs lukt niet’

Om een concurrerende varkenshouderij in Nederland over te houden is het volgens Koen De Heus zaak om vol in te zetten op productinnovatie.

"De verwerkende industrie heeft het op dat punt laten liggen. De varkenshouderij moet vol inzetten op kwaliteitsproducten met toegevoegde waarde. Met een concurrentie op basis van kostprijs alleen redt Nederland het niet." Dat vertelde de CEO van de Heus voeders afgelopen vrijdag op het symposium dat werd georganiseerd ter gelegenheid van de opening van de nieuwe stal van Kees van der Meijden in Oirschot.

'Concurrentie zit Nederland op de hielen'

De Heus schetste een beeld waarbij de veehouderij nog steeds toonaangevend is, maar waarbij de concurrentie Nederland op de hielen zit. "Er zijn genoeg landen waar men ook een goede stal neer kan zetten om in die stal vervolgens 30 biggen per zeug te produceren." Het verschil dat Nederland nog wel kan maken ligt op het gebied van personeel volgens De Heus. "Mensen maken het verschil en blijven dat maken. Het is erg belangrijk om daar vol op in te zetten." Daarbij heeft elke bedrijf in de keten de verantwoordelijkheid volgens de CEO om zich in te spannen om voor voldoende instroom te zorgen van goede, jonge mensen.

Koen de Heus.
Koen de Heus.

Innovatie

De jonge instroom is volgens De Heus vooral nodig om te kunnen blijven innoveren in de varkenshouderij. Daarbij ziet hij bijvoorbeeld kansen op het gebied van datamonitoring. "Straks kunnen we elke big zijn hele leven volgen." Daarnaast ziet de CEO mogelijkheden als het gaat om het vergroten van de arbeidsefficiëntie, productinnovatie in de keten en inzet van antibiotica. "In het buitenland weten ze niet hoe ze daarmee om moeten gaan. Die voorsprong kan Nederland benutten", aldus De Heus.

Laatste reacties

 • adriemulders

  als we verschil kunnen maken met personeel,dan ga ik mijn voer zelf maken,kan de heus er weer twee ontslaan en scheelt dat mij weer honderdduizend euro!!(of bedoelde hij het zo niet?)

 • A1967

  Nee, hij bedoeld dat de varkenshouders moeten vernieuwen om meer te produceren, de opbrengsten in kwantiteit zullen stijgen , maar het saldo per eenheid zal dalen. Dit betekent echter voor hem een grotere omzet. Dit is momenteel voor de hele landbouw het advies, investeer in innovatie zodat een ander daar beter van wordt. Het woord innovatie begint mij daarom ook behoorlijk te irriteren.

 • WGeverink

  De reden dat jullie daar in het toonaangevende nederland op veel vlakken achter lopen is omdat jullie denken dat boeren in het buitenland achter lopen en er niks goeds van te leren valt. Toen ik jaren geleden naar canada vertrok dacht ik ook dat ik in een op varkenshouderij gebied ontwikkelingsland terecht zou komen. De verbazing was groot toen het tegenovergestelde het geval bleek. Uiteindelijk het enige Nederlandse in mijn stal waren de Fostermans ventilatoren omdat het een goede ventilator is die ik zelf kan reviseren.

 • adriemulders

  dat is wat ik bedoel #geveringk,wij moeten terug naar de basis,dan kunnen de voer miljonairs iets anders gaan zoeken.maar ben bang dat het voor velen te laat zal zijn,we zijn verslaaft geworden aan het"ontzorgen van de rest van de keten".en blijven zelf met niets achter.

Of registreer je om te kunnen reageren.