Varkenshouderij

Achtergrond

Varkenssector Spanje groeit naar recordgrootte

Spanje is Duitsland voorbijgestreefd als grootste varkensland van Europa. De Spaanse varkensstapel is de laatste jaren fors gegroeid. Voorlopig komt aan die groei geen einde.

Jarenlang was Duitsland het grootste varkensland van Europa. Spanje volgde weliswaar op de voet, maar mocht zich pas vorig jaar de grootste noemen. In absolute aantallen huisvest het Zuid-Europese land de meeste varkens. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat er in 2015 28,37 miljoen varkens waren, zo'n 6,7% meer dan een jaar eerder.

Groei houdt aan

Het ligt in de lijn der verwachting dat de varkensstapel in Spanje ook dit jaar verder groeit. Het aantal zeugen in Spanje bedroeg eind 2015 ruim 2,47 miljoen. Dat zijn er 109.000 meer dan eind 2014. Daarmee trekt Spanje de groei van de varkensstapel door. In 2005 werden nog 24,89 miljoen varkens gesteld. De varkensstapel is in 10 jaar tijd met 14% gegroeid naar dus 28,37 miljoen dieren eind vorig jaar.

Hoewel Spanje in 2015 de meeste varkens huisvestte, blijft Duitsland het meeste varkensvlees produceren. De reden is simpel: het karkasgewicht in Duitsland ligt een stuk hoger dan in Spanje. Volgens statistieken van Eurostat produceerde Duitsland vorig jaar 5,56 miljoen ton varkensvlees. De Spaanse productie kwam volgens Eurostat niet verder dan 3,9 miljoen ton, 7,7% meer dan een jaar eerder toen 3,62 miljoen ton werd geproduceerd.

Frankrijk belangrijkste exportmarkt

Een groot deel van de Spaanse productie is bestemd voor export. In 2015 ging 1,23 miljoen ton varkensvlees de exportmarkt op. De belangrijkste afzetmarkt is buurland Frankrijk. De Fransen importeerden in 2015 260.000 ton varkensvlees uit Spanje, 5% meer dan een jaar eerder. Ook naar Italië (139.200 ton) en Portugal (114.000 ton) wordt veel varkensvlees uitgevoerd.

De export naar derde landen groeide vorig jaar met 30%. Daarmee is Spanje samen met Duitsland Denemarken voorbijgestreefd als grootste exporteur van varkensvlees naar derde landen. De groei van de export is vooral te danken aan de uitvoer naar China. Dat land importeerde in 2015 72% meer varkensvlees uit Spanje dan een jaar eerder. Naast China zijn Japan (72.700 ton) en Zuid-Korea (45.400 ton) belangrijke afzetmarkten voor het Spaanse vlees.

Mikken op export naar Zuidoost-Azië

De verwachting is dat er alleen maar meer Spaans varkensvlees op de wereldmarkt komt. Door de groei van de varkensvleesproductie en een teruglopende binnenlandse consumptie, zal het vlees geëxporteerd moeten worden. Net als de Duitsers en Denen, twee andere grote exporteurs binnen de EU, zal ook de Spaanse varkenshouderij mikken op export naar Zuidoost-Azië.

Of registreer je om te kunnen reageren.