Varkenshouderij

Achtergrond 10615 x bekeken 16 reactieslaatste update:14 mrt 2016

Varkensrechten vervangen door fosfaatrechten?

Volgens aftredend LLTB bestuurder Mark Tijssen moet de varkenshouderij antwoord geven op de vraag of er naar een stelsel van fosfaatrechten in plaats van varkensrechten moet worden gegaan. Dat vertelde hij op de jaarvergadering van de vakgroep varkenshouderij van de LLTB.

Tijssen zelf is daar voorstander van. "Met fosfaatrechten valt beter te sturen." Het idee is om varkensbedrijven met een lage fosfaatuitstoot te belonen. Die bedrijven kunnen dan met minder rechten toe, of met hetzelfde aantal rechten meer varkens houden.

Directe aanleiding om de discussie over fosfaatrechten te starten, is het invoeren van de fosfaatrechten in de melkveehouderij. "Dat zou een aanleiding kunnen zijn om ook in de varkenshouderij met fosfaatrechten te werken", zo vertelde LTO beleidsmedewerker Harry Kager. Hij ziet met fosfaatrechten in de varkenshouderij mogelijkheden om fosfaatefficiëntie te stimuleren. Eventueel vrijkomende fosfaatruimte kan worden verkocht om zo de varkenshouderij tot waarde te brengen. Zo oppert hij dat de melkveehouderij daar misschien wel voor wil betalen om te zorgen dat Nederland als geheel onder het fosfaatplafond blijft.

Oude stallen uit productie

Een ander voordeel van fosfaatrechten is volgens Tijssen dat het een instrument kan zijn om te zorgen dat oude stallen niet meer in productie worden genomen. Dat gebeurde afgelopen najaar bijvoorbeeld nog frequent om het overschot aan biggen te kunnen plaatsen. Doordat de fosfaateffficiëntie in die stallen doorgaans minder goed is, zijn daar relatief meer rechten voor nodig. Het kostprijsopdrijvende effect daarvan moet ervoor zorgen dat deze stallen eerder uit productie worden genomen. Als de biggen die in die stallen worden opgelegd naar het buitenland verdwijnen, zou dat ook de markt ontlasten.

Lees meer over fosfaatrechten in het dossier.

Om te voorkomen dat er meer varkens worden gehouden in Nederland, kan er volgens Kager ook een systematiek worden bedacht waarbij de varkensrechten blijven bestaan en een premie wordt gegeven op efficiënt omgaan met fosfaat. De verschillende scenario's die denkbaar zijn, staan volgens Kager ook op de agenda van de informatieavonden Vitale Varkenshouderij. Naar aanleiding van de discussie daar kan er vanuit de sector een concreet voorstel komen.

Plan voor stoppers

Een ander prominent onderwerp dat op de agenda staat voor de raadplegingsavonden is een stoppersregeling. Tijdens de jaarvergaderingen van de LLTB werd gesteld dat er vooralsnog geen sociale paragraaf is opgenomen in de plannen voor varkenshouders die willen stoppen. Dat stoort een aantal varkenshouders. LTO bestuurders Tijssen en Eric Douma geven aan dat hier ook nadrukkelijk over wordt gesproken op de raadplegingsavonden van de POV. De drie raadplegingsavonden zijn toegankelijk voor alle varkenshouders.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de POV, op maandag 21 maart, wordt gestemd over de definitieve uitvoering van de plannen.

Laatste reacties

 • John Claessens

  Varkensrechten omruilen in pluimveerechten !

 • En

  Gewone varkensmest is niet meer te plaatsen. wat heeft het dan voor zin om fosfaat efficiëntie te stimuleren wanneer de mest toch grotendeels verwerkt moet worden. Of er nu 4 kg of 5 kg in een m3 zit maakt dan ook niet meer uit. Verder werkt het risico op gebrek bij de dieren in de hand, in de praktijk is dat hier en daar nu al aan de orde.
  Waarom verkopen naar rundvee, krijgen we er nog meer m3 voor terug.

 • leftturn

  Kan pluimvee niet betalen. 4500 per koe is 100 per kg fosfaat en 50 per leghen.

 • bull

  de minister ,lto varkenshouderij de nvv hebben allemaal gezegd dat ze GEEN uitwisseling van rechten willen en dat iedere sector verantwoordelijk is voor zijn mestprobleem nu zijn ze het een keer allemaal eens gaat de boerderij weer STEMMING zitten maken het lijkt wel dat de boerderij erbij gebaat is dat er onrust in de sectoren is en sectoren tegen elkaar uitspeeld

 • rick91

  Helemaal mee eens, bull. Boerderij zoekt weer stemmingmakerij. Ieder is voor zijn eigen verantwoordelijk en daar blijft het bij!

 • kluunboer

  Varkensrechten laten zo als het nu is eenvoudig met de minste administratie. Niet uitwisselen met andere sectoren.
  Laat de koeien boeren hun eigen probleem, dat ze overigens zelf over zich hebben afgeroepen, zelf maar oplossen.

 • ae-ea

  fosfaat is fosfaat. uitruilen en iedere keer 10 % korten.

 • Oké dan

  Blijf van de varkenrechten af wij hebben al 10% in 1998 ingeleverd. Laat iedereen eigen problemen oplossen en niet over de rug van een ander.

 • piggy

  Helemaal mee eens afblijven van de varkensrechten
  Iedere sector zijn eigen problemen oplossen, alleen heb ik het idee dat de boerderij meer fan is van de koeien dan van de varkens en kippen.

 • biergist

  Abonnement van de boerderij opzeggen, zijn we als eerste van die onrust stokers af!

 • WT

  Kan de varkenssector warm gesaneerd worden, willen ze het
  niet. Wat een stumpers.
  De sector zal toch met de helft krimpen, goedschiks of zoals
  bovenstaande stumpers graag willen kwaadschiks.

 • En

  Ja WT en je hebt stumpers die menen dat ze collega's als stumper moeten kwalificeren omdat ze anders dan hem denken. Hebben door hun domme stumperigheid alleen niet door dat ze zichzelf in de voet schieten.

 • piggy

  stumpers? wie zijn de stumpers eerst de kop in het zand steken en dan een andere sector hun problemen oplossen, er zijn ook varkenshouders die het nog redden en door willen loop dus niet te zeuren en ook de melkveehouders zullen met de helft krimpen

 • evanderpasch1

  fosfaatplafon is toch al jaren bekend,en bij minder koemest komt vanzelf meer vraag naar varkensmest

 • Snel

  er komt genoeg rundveefosfaat op de markt want ook hier zullen veel bedrijven `t niet redden. Bij een goede prijs komt er meer op de markt dan lief is.

 • kip

  Helemaal mee eens bull en ok agri het is niet eerlijk dat de varkensboeren hier onder moeten lijden ,al ben ik zelf geen varkenshouder

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.