Varkenshouderij

Achtergrond 4952 x bekeken 3 reacties

Varkensprijs nog verder omlaag

De prijsval in Duitsland trekt ook in andere landen de varkensprijs onderuit. In Nederland zakt de prijs deze week zo'n 2 cent per kilo.

De varkensmarkt bevindt zich in een diep dal. De varkensprijzen staan op bijzonder lage niveaus. Vrijdag zakte de DCA Beursprijs met 2 cent naar €1,15 per kilo geslacht. Dat is het laagste niveau van deze prijs (of één van zijn voorgangers) sinds het begin van 2004. Vion verlaagde zijn notering voor deze week ook met 2 cent naar €1,21 per kilo geslacht gewicht.

Het tekent hoe de varkensmarkt in Nederland ervoor staat. Het aanbod aan slachtrijpe varkens is toegenomen in de afgelopen weken. Varkenshouders willen verdere prijsdalingen voor blijven en brengen hun dieren eerder naar de slachterijen.

De vleesafzet loopt echter al wel wat beter dan in de voorbije weken. Slachterijen melden dat het vlees echter nog wel tegen hele lage prijzen wordt afgezet. Volgens marktbureau AIB Press worden hammen wel weer wat duurder verkocht. Bovendien gaat veel vlees naar China, dat biedt enigszins verlichting in de vleeshandel, omdat hierdoor het aanbod wat afvlakt.

Negatieve spiraal

Toch lijkt het erop dat de prijzen ook deze week verder zullen dalen. Na de daling van de DCA Beursprijs en de notering van Vion zullen ook andere slachterijen hun prijzen naar beneden toe bijstellen. Het past in de negatieve spiraal waarin de varkensmarkt zich op dit moment bevindt.

Ook in de Europese varkensprijsvergelijking is de dalende trend te zien. Duitsland laat na de verlaging van de Vereinigungspreis met 7 cent de sterkste prijsval zien. Andere EU-landen volgden deze trend. Ook Nederland met een prijsverlaging van 1,9 cent naar €1,092. De enkele uitzonderingen zijn deze week Ierland, Italië en Frankrijk. In Frankrijk kon zelfs nog een nipte stijging van 0,4 cent per kilo worden genoteerd.

Lichtpuntje

Een lichtpuntje in de negatieve tendens in de Europese varkensmarkt vormt ook de varkensveiling (Teleporc) van dinsdag in Duitsland. Na een prijsdaling van 8 cent in de afgelopen anderhalve week ging de prijs nu weer een cent omhoog. Opvallend daarbij is dat het prijsverschil tussen de laagste en de hoogste prijs op de veiling opliep tot 6 cent per kilo. Aan de onderkant zakte de prijs 1 cent naar €1,26, terwijl aan de bovenkant de prijs 3 cent hoger uitviel dan afgelopen vrijdag, met €1,32 per kilo geslacht gewicht.

Biggen

De biggenmarkt verloopt zeer moeizaam. Door de lage varkensprijzen willen mesters liever niet opleggen. Ook de export komt niet op gang. Het aanbod aan biggen neemt voorzichtig verder toe. Die ontwikkelingen zetten de biggenprijzen onder druk.

Handelaren verwachten dat alleen bij een goed herstel van de varkensmarkt de biggenprijzen wat omhoog kunnen. Daar lijkt het voorlopig echter niet op en de druk op de biggenprijzen blijft bestaan.

De DCA BestPigletPrice leverde twee euro in en staat nu op €38 per big. De Duitse Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo bleef gelijk op €42 per big, maar verwacht wordt dat deze prijs deze week met 1 euro zal zakken.

Laatste reacties

  • exvarkensboer1

    Die prijzen kunnen nog verder omlaag.

  • wilcovanlaar1

    LTO en NVV, kunnen jullie in samenspraak met andere landen Europees een quotum regelen. Vijf procent korting, en de varkensboeren verdienen weer een normaal inkomen . Er is zoveel verdriet bij veel gezinsbedrijven, zo kan het toch niet doorgaan !

  • boerderijveld

    exvarkensboer1 ook nog een keer wat positiefs te melden?

Of registreer je om te kunnen reageren.