Varkenshouderij

Achtergrond 1725 x bekeken

Varkensmarkt stabiliseert richting Pasen

De koek is voorlopig op in de Duitse varkensmarkt. Slachterijen mikken op een stabiele notering richting Pasen. Het aanbod blijft aan de krappe kant, terwijl de vleeshandel vlot verloopt.

De rek is er een beetje uit in de varkensmarkt. De reden dat de varkensprijzen niet verder omhoog kunnen, ligt voornamelijk bij het feit dat Pasen voor de deur staat. Rond de feestdagen vallen een aantal slachtdagen uit, waardoor slachthuizen minder varkens kunnen verwerken.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is nog altijd krap in Duitsland. Dat is ook terug te zien in het aantal slachtingen. Uit cijfers van het Duitse landbouwministerie blijkt dat in week 10 'slechts' 969.854 varkens aan de haak werden gehangen. Het minste aantal sinds begin september van vorig jaar. Door een aantrekkende handel in varkensvlees, kunnen de Duitse slachthuizen hun producten echter goed kwijt. Volgens marktbureau AMI leveren vooral hammen meer op.

Nederlandse markt positief

Net als de Duitse varkensmarkt is ook de Nederlandse handel positief gestemd. Het leidde al tot een prijsstijging van de DCA Beursprijs met 4 cent naar €1,26 per kilo. Vion volgde maandagmiddag met eveneens een plus van 4 cent naar €1,32 per kilo.

Ook in Nederland loopt de vleeshandel vlot. De afzet is goed richting Pasen. Vooral ribben en hammen leveren in de Nederlandse varkensvleeshandel meer op. Het aanbod varkens is niet ruim en dat biedt perspectief.

Europese prijzen in de plus

Niet alleen in Nederland en Duitsland is de markt verbeterd. In heel Europa trekt de varkensmarkt aan en dat resulteert in hogere varkensprijzen. In de Europese varkensprijsvergelijking van varkenshouderijorganisatie ISN zijn vrijwel alleen maar stijgende prijzen te zien. Nederlandse varkenshouders krijgen volgens ISN €1,196 per kilo, 3,8 cent meer dan een week terug.

In Groot-Brittannië zakte de prijs juist met 6,7 cent. Dat is het gevolg van een heel ruim aanbod aan slachtrijpe varkens. Daardoor staat de Britse varkensprijs aanzienlijk onder druk.

Biggenmarkt rustig

In de biggenmarkt is door de recente stijging van de varkensprijzen ruimte voor hogere noteringen. Het aanbod aan biggen neemt weliswaar iets toe, maar ook de vraag iets wat groter dan vorige week.

Toch is de handel moeizaam. De export van biggen blijft stroef. Vanuit Spanje is de vraag al enige weken zwak en ook Oost-Europa komt niet of nauwelijks van de markt. Naar Duitsland gaan nog wel veel biggen. Door teruglopende biggenproductie in eigen land zijn meer Nederlandse biggen nodig. Vooral grote koppels Piëtrain-biggen kunnen goed worden afgezet bij onze oosterburen.

De DCA BestPigletPrice maakte een nieuw sprongetje. De prijs stijgt met een euro naar €39,50 per big. De verwachting is dat de Duitse biggenprijs deze week ook een nieuwe stap omhoog kan zetten. Vorige week steeg de prijs al met 50 cent naar €42,50 per big.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links: 
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.