Varkenshouderij

Achtergrond 1190 x bekeken

Uitvallen van slachtdagen zet varkensmarkt onder druk

De varkensmarkt is afgelopen week onder druk gekomen door het uitvallen van slachtdagen rond Pasen. Na Duitsland heeft ook Nederland te maken gekregen met iets lagere prijzen.

Onvoorspelbaar. Zo kan de varkensmarkt worden omschreven op dit moment. Door het wegvallen van een aantal slachtdagen vanwege de feestdagen is er weinig zicht op wat de noteringen in Duitsland gaan doen. Het hangt samen met hoeveel varkens er zijn doorgeschoven van voor Pasen. De eerste signalen zijn echter weinig positief: Teleporc laat namelijk een nieuwe prijsdaling zien. De Duitse bond van vleesvarkenshouders ISN gaat desondanks uit van een onveranderd prijsniveau deze week. Het overschot aan slachtrijpe varkens blijft ondanks het uitvallen van slachtdagen beperkt, aldus de ISN.

Lagere prijzen

De Duitse varkensprijzen gingen vorige week met 2 cent naar beneden naar €1,31 per kilo geslacht gewicht. Slachterij Tönnies zorgde voor onrust in de markt door begin vorige week een verlaging aan te kondigen die de prijs onder de €1,30 per kilo zou brengen. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat de Vereinigungspreis niet anders kon dan zakken.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens in Duitsland neemt langzaam weer wat toe. In de voorbije weken werden telkens minder dan 1 miljoen varkens aan de haken gehangen door de slachthuizen. Handelaren verwachten dat het aanbod de komende weken wat groter uitvalt dan in de afgelopen tijd.

De vleeshandel in Duitsland heeft, net als in Nederland, de piek rond Pasen achter de rug. Marktbureau AMI verwacht dat hierdoor de prijzen weer wat zullen zakken. Dat, en een toenemend aanbod aan slachtrijpe varkens, zorgt ervoor dat de prijsdruk in Duitsland groeit. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de prijzen direct zakken.

Nederlandse prijzen

Die verlaging in de Duitse markt heeft ook invloed op de Nederlandse prijsstelling. De DCA Beursprijs ging voor het weekend nog met 2 cent naar beneden naar €1,24 per kilo. De initiatiefnemers van de Boerenvarkensprijs zien zich gedwongen de prijs ook met 2 cent te verlagen naar €1,35 per kilo. De varkenshouders achter deze prijs noemen de daling in de huidige markt onnodig en mikken dan ook op een prijsstijging deze week.

Dat de prijzen in Duitsland onder druk staan, valt ook af te lezen aan de prijsontwikkeling op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc). Op 15 maart reikte het gemiddelde prijsniveau op deze veiling tot €1,38 per kilo. Vorige week zakte de prijs daar naar €1,36. Op de veiling van dinsdag deze week ging er nog eens 2 cent van de prijs af naar €1,34 per kilo geslacht gewicht.

Biggenmarkt

De biggenmarkt kent nog altijd een moeizame handel. Dit is voornamelijk het gevolg van een stroeve export. De vraag vanuit Spanje en Oost-Europa valt tegen. Bovendien kunnen in Duitsland alleen kwaliteitsbiggen goed worden afgezet. Handelaren melden dat op de vrije markt de biggen wat goedkoper aan de man worden gebracht.

De Nord-West-prijs voor biggen van 25 kilo laat een plus van €0,50 zien en komt uit op €43 per big. Dat is het hoogste niveau sinds eind juni van vorig jaar. Vooralsnog is de verwachting dat de prijs zich op dit niveau stabiliseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.