Varkenshouderij

Achtergrond 1544 x bekeken

Prijs vleesvarkensbrok daalt verder

De prijs van vleesvarkensbrok is opnieuw gedaald. In maart stond de prijs op €23,25 per 100 kilo, meldt veevoeradviesbureau Stigevo.

Op basis van de huidige en verwachte ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt gaat de prijs van varkensbrok de komende maanden verder omlaag. Dit jaar kan zelfs het laagste niveau sinds de herfst van 2010 worden bereikt.

Grondstofprijzen lopen iets op

De vervangingswaarde van de brok is vanaf de piek in december vorig jaar met 13% gedaald en bereikte eind februari een dieptepunt. Sindsdien lopen de grondstoffenprijzen weliswaar weer wat op, maar handhaven zich desondanks op een laag niveau. De granen zijn voor de kostprijs van het voer duidelijk doorslaggevend.

Daling graanprijs hangt van het weer af

De vleesvarkensbrok bestaat nu gemiddeld voor 75% uit granen, het resterende deel bestaat vooral uit zonnepitschroot, palmpitschilfers en sojaschroot. Als de graanprijzen nu het hoogste niveau hebben gehaald, hangt het van de weersomstandigheden af of opnieuw de recente prijsbodems worden bereikt. Met normale weersomstandigheden levert zal dit geen probleem opleveren. Onder dezelfde omstandigheden kunnen ook de prijzen van eiwitrijke grondstoffen verder omlaag.

Prognose: prijs daalt.


Of registreer je om te kunnen reageren.