Varkenshouderij

Achtergrond laatste update:18 mrt 2016

PED-virus overleeft in veevoergrondstof

Het PED-virus kan overleven in grondstoffen voor varkensvoer. Bovendien kunnen varkens ziek worden van dat besmette voer. De resultaten van Amerikaans onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het Britse tijdschrift BMC Veterinary Research.

Het onderzoek is uitgevoerd onder supervisie van dr. Scott Dee, onderzoeker bij Verterinary Services Pipestone in Minnesota.
Scott en zijn team onderzochten 14 veelgebruikte veevoergrondstoffen voor varkens op overleving van het PED-virus. De grondstoffen werden in het laboratorium besmet met het PED-virus. De overleving van het virus is getest door de omstandigheden tijdens het transport van China naar de Verenigde Staten gedurende 37 dagen na te bootsen in het onderzoekslaboratorium. Vervolgens zijn de monsters onderzocht op aanwezigheid van het PED-virus. Als laatste stap zijn deze grondstoffen gevoerd aan proefvarkens om te kijken of deze dieren besmet raakten met het virus.

Varkens ziek na eten besmette grondstoffen

Uit de resultaten blijkt dat het PED-virus kan overleven in een aantal grondstoffen tijdens het transport. Ook kunnen varkens ziek worden van het eten van besmette grondstoffen, zo blijkt uit de voertest. In 2013 werden de eerste gevallen van PED gemeld in de Verenigde Staten. Binnen een jaar tijd verspreidde het virus zich over 33 van de 52 staten en leidde de ziekte tot hoge biggensterfte. De resultaten van dit onderzoek bevestigen de vermoedens van de Amerikanen dat het PED-virus destijds is meegelift met de import van veevoergrondstoffen uit China.

Of registreer je om te kunnen reageren.