Varkenshouderij

Achtergrond 3213 x bekeken

'Open dag varkensbedrijf goed voor draagvlak'

De familie Kreuger uit Woerden doet mee aan de Boeren Lentefeesten van Albert Heijn. Tweede Paasdag stelt zij haar varkensbedrijf open voor het publiek. Bezoekers kunnen direct vragen stellen aan de boer.

Op tweede paasdag openen bijna honderd boeren en telers door heel Nederland hun (stal)deuren om te vertellen over hun product. Gezinnen zijn deze dag welkom om vragen te stellen aan de lokale boer. Want waar komen nu eigenlijk al die versproducten uit de winkel vandaan?

Een van de deelnemers is Jaap Kreuger in Woerden. De varkenshouder heeft zich er hard voor gemaakt dat er ook Good Farming Star-varkensbedrijven te bezoeken zijn tijdens de Boeren Lente Feesten van Albert Heijn. In de herfst van 2014 was dat voor het eerst. Hij kijkt met een goed gevoel terug op die editie. "Het is gewoon leuk om de mensen te laten zien wat we doen." De slechte situatie in de varkenshouderij weerhoudt hem daar niet van. "Ik kan wel gaan klagen over de prijs, maar daar veranderen we niets mee. Met een beetje geluk helpt dit juist om de varkensvleesconsumptie te stimuleren. Al is dat natuurlijk van veel meer zaken afhankelijk."

Wat kunnen de bezoekers verwachten?

"Op ons bedrijf kunnen de bezoekers op drie verschillende plekken naar de varkens kijken. We hebben een skybox in de kraamstal en via grote ramen is er een mooi zicht op de gespeende biggen en de vleesvarkens. Elk van deze plekken is bemand door onze familie, collega's, mensen van Vion en de voerfabrikant. Vanuit het oogpunt van hygiëne en voedselveiligheid is het niet mogelijk dat mensen rechtstreeks bij de varkens komen. Dat leggen we de bezoekers ook duidelijk uit."

Wat wilt u de bezoeker vertellen?

"Ik ben trots op wat we doen en wil de consument graag laten zien dat de varkens het goed hebben bij ons. Veel mensen hebben het beeld dat de intensieve veehouderij vies en donker is. Bij ons liggen de varkens in mooie stallen waar volop daglicht binnenvalt. Vaak krijg ik vragen of wij biologisch boeren en of de dieren niet naar buiten gaan. Doordat mensen hier rondkijken, snappen ze dat de dieren het goed hebben in de stal. Ik leg de mensen dan uit dat als ik de varkens met koud en regenachtig weer naar buiten doe, de dieren juist ziek worden."

Wat levert dat op?

"Het is nu eenmaal zo dat we in een klein land leven met allerlei belangen. Het hebben en houden van maatschappelijk draagvlak is van het grootste belang om ruimte te houden om te ondernemen. Door hieraan mee te doen, hoop ik mijn steentje daaraan bij te dragen. Daarnaast ben ik deelnemer van Good Farming Star en ik wil dit uitdragen. Ook hebben we een kleine huisverkoop met vleesproducten. De opbrengsten gaan naar het goede doel."

Hoeveel mensen verwacht u?

"Vorige keer kwamen er ruim 1.500. Als we weer op dat aantal uitkomen, vind ik het prima. Ruimte om veel meer mensen te ontvangen en te woord te staan, is er eigenlijk niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.