Varkenshouderij

Achtergrond 6 reacties

Duitse varkensprijs zakt met 3 cent

De Duitse varkensprijzen zijn voor de 2e week op rij gedaald. De Vereinigungspreis zakte met 3 cent naar €1,28 per kilo geslacht gewicht. Ondanks een stabiele marktsituatie zorgde slachterij Tönnies opnieuw voor onrust door met een hauspreis te dreigen. Uiteindelijk ging het slachthuis mee met de verlaging van de Vereinigunspreis naar €1,28 per kilo.

In Duitsland worden de varkens vlot opgenomen door de slachterijen. Het aanbod varkens ligt op een normaal niveau, maar gaat volgens handelaren afnemen in de komende weken. Eind vorig jaar zijn veel biggen uit de markt gehaald en als slachtbig afgezet. Hierdoor komen er nu minder varkens aan de haken te hangen.

Tekort aan dieren dreigt voor enkele handelaar

Dit krappere aanbod aan slachtrijpe varkens zorgt volgens een enkele handelaar zelfs voor een tekort aan dieren eind volgende week. Dat biedt ruimte voor een lichte stijging van de Duitse varkensprijs. Voorlopig lijkt de markt echter te stabiliseren op het huidige niveau.

Varkenshouderijorganisatie ISN verwacht ook een impuls op de vleesmarkt. Aan het begin van een nieuwe maand is de vraag van de consument wat groter. Daarnaast speelt volgens ISN ook de goede weersverwachting voor het komende weekend een belangrijke rol en de aantrekkende vleeshandel.

Eerste vlees uit particuliere opslag

In april komt ook het eerste vlees uit de particuliere-opslagregeling van januari weer op de markt. Het is de vraag wat de invloed van dit vlees op de prijsstelling is. Een groot deel zal voor de export bestemd zijn. Handelaren geven aan dat ze verwachten dat het vlees geen hele grote rol zal spelen in de huidige markt.

Nederlandse noteringen omlaag

In de Nederlandse markt laten ook slachterijen Van Rooi Meat en Compaxo een daling zien. Beide slachthuizen verlagen hun varkensprijs met 2 cent en noteren nu respectievelijk €1,26 en €1,27 per kilo. Eerder gingen ook de varkensprijs van Vion en de DCA Beursprijs al met 2 cent naar beneden.

Prognose: stabiele varkensmarkt.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links: 
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Laatste reacties

 • Mtstermors1

  Is toch allemaal dom gelul als er een tekort aan komt hoef je ze nu ook niet te laten zakken.

 • niet

  ze komen toch wel wat maakt het uit de markt is ziek!!!!!

 • Wim Toornstra

  ben benieuwd wat de biggen nu gaan doen

 • chila

  Te kort aan varkens dreigt en prijs daalt ? How low can we go ?

 • Oké dan

  Het eerste varkensvlees uit de particuliere opslagregeling van januari komt in april op de markt. Mocht het vrijkomende vlees een prijsdrukkend effect blijken te hebben, dan is dat volgens Europees landbouwcommissaris Phil Hogan reden om een tweede opslagregeling in het leven te roepen.
  Hebben ze in Brussel nog steeds niet door waar het geld terecht komt, in ieder geval niet bij de boer.

 • Oké dan

  Slachterijen proberen een tweede opkoopregeling los te krijgen over de rug van de varkenshouders.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.