Varkenshouderij

Achtergrond 3294 x bekeken

Duitse varkensprijs stabiliseert

De Duitse varkensprijzen blijven staan op hetzelfde niveau als een week terug. De Vereinigungspreis noteert stabiel op €1,24 per kilo geslacht gewicht. Het verschil met de notering van exact een jaar geleden is groot: 23 cent per kilo.

In Duitsland is sprake van een stabiele marktsituatie. Het aanbod slachtrijpe varkens is niet al te ruim. In de vleeshandel is volgens varkenshouderijorganisatie ISN nog geen sprake van euforie. Toch lijkt in de vleesmarkt de situatie volgens ISN wat verbeterd ten opzichte van de voorbije weken.

Minder slachtingen

Duitse slachterijen nemen de aangeboden varkens graag op. Toch loopt het aantal slachtingen steeds verder terug. In week 8 werden in totaal 978.865 varkens aan de haken gehangen, zo'n 2.000 dieren minder dan een week eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse landbouwministerie BLE. Ook de slachtgewichten lopen week na week terug.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens in Nederland is groot. Door de druk op varkensprijzen brengen varkenshouders hun dieren sneller naar de slachterij. Bovendien worden de dieren nog altijd zwaar geslacht. Waar het jaargemiddelde vorig jaar net iets onder de 94 kilo lag, blijft het slachtgewicht dit jaar tot en met week 7 boven de 95 kilo. Dat blijkt uit cijfers van rijksdienst RVO.nl.

Marktsituatie is moeizaam

De moeizame marktsituatie resulteerde bij Vion al tot een prijsdaling van 2 cent naar €1,21 per kilo. Compaxo verlaagde woensdag met 3 cent naar €1,17. Voor het weekend zakte de DCA Beursprijs voor vleesvarkens ook al met 2 cent naar €1,15 per kilo. Van Rooi volgt de Duitse ontwikkeling en noteert stabiel op €1,19 per kilo.

Door de stabiele notering van deze week in Duitsland geeft de hoop dat een bodem is gelegd in de moeizame varkensmarkt.

Prognose: prijsdruk neemt af.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.