Varkenshouderij

Achtergrond 1106 x bekeken laatste update:14 mrt 2016

'Consument begrijpt Beter Leven-label'

"De consument vertrouwt en begrijpt het Beter Leven-label van de Dierenbescherming." Dat zegt Gé Backus, directeur van adviesbedrijf Connecting Agri & Food.

Volgens Backus is het sterrenvlees afgelopen jaren het belangrijkste instrument geweest om meer varkensvleesbeleving bij consumenten los te maken. 20% van de consumenten weet wat het label van de Dierenbescherming inhoudt. In Duitsland en Nederland staat dierenwelzijn in de top 3 van consumentenmotieven bij de keuze voor een bepaald stukje vlees.

Varkensvlees meer differentiëren

De consumptie van varkensvlees staat onder druk in Nederland. Volgens cijfers van onderzoeksbureau GfK verkochten supermarkten in 2015 2% minder vers varkensvlees. Om consumenten te bewegen meer varkensvlees te eten is differentiatie belangrijk, meent Backus. Hij ziet ruimte voor groei in het Beter Leven-segment met 2 sterren. Dat bestaat nu alleen uit vlees van scharrelvarkens. Daar zitten groeimogelijkheden, volgens hem.

1 ster-varkensvlees aanbieden als regionaal product

Het varkensvlees met 1 ster is volgens Backus verder op te waarderen door dit als regionaal geproduceerd aan te bieden, met het gezicht erbij van de boer waar het vandaan komt. Bij supermarkten is dat mogelijk complexer, maar in Nederland zijn 800 franchisewinkeliers. Zij gaan zelf over de inkoop.

Lees ook een uitgebreide analyse over de varkensvleesconsumptie in Boerderij van 15 maart 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.