Varkenshouderij

Achtergrond 5 reactieslaatste update:16 mrt 2016

‘Zelf voer maken is te leren’

Nutritionist Bart Swinkels in Someren weet alles over zelf voer mengen. De belangstelling daarvoor groeit. ‘Steeds krappere marges stimuleren om zelf te gaan mengen.’

Bart Swinkels van Swinkels Nutrition heeft de tijd mee. Onder varkenshouders groeit de belangstelling voor voer en de samenstelling daarvan. Zijn bedrijf adviseert zelfmengers en levert desgewenst de voederkernen. Swinkels organiseert bijeenkomsten over zelf voer mengen. Boeren leren er over de mogelijkheden van kostenbesparing en krijgen informatie over de eigenschappen van grondstoffen.

Merkt u groeiende belangstelling om zelf voer te mengen?

“Ja, heel duidelijk. Het aantal klanten dat wij begeleiden blijft groeien. Vooral varkenshouders die zelf enkelvoudige grondstoffen kopen en daar op het eigen bedrijf een rantsoen van maken, komen naar ons toe. Maar de groep boeren die compleet mengvoer inkoopt volgens eigen recept groeit ook. Dat laatste vormt vaak de aanzet tot het volledig in eigen beheer maken van het rantsoen.

De steeds krappe marges stimuleren ook zelf te gaan mengen. Een vleesvarkenshouder met 5.000 plaatsen kan daar zomaar €20 per ton voer mee besparen, exclusief investering in hardware. Voor een zeugenhouder met 500 zeugen is €25 per ton reëel.”

Wat motiveert boeren zelf voer te gaan maken?

“Ze willen meer invloed op de samenstelling en prijs van het voer en daarmee op de technische en financiële resultaten in de stal. Voer heeft daar veel invloed op. Zeugenhouders zijn primair gericht op stabielere rantsoenen en daardoor meer continuïteit in de resultaten. Bij vleesvarkenshouders staat kostprijsverlaging voorop.”

Laat de mengvoerindustrie dan steken vallen?

“Dat wil ik niet zeggen. Het ontbreekt boeren vaak aan inzicht en inspraak in de grondstoffensamenstelling. Daar zijn de meeste niet open in. Van goed voer is de prijs weer het probleem. Door zelf grondstoffen te kopen en te mengen voer je de regie over zowel de kostprijs als de samenstelling.”

"Het vertrekpunt voor de boer moet kostenbesparing zijn én hij moet zelf de regie willen voeren over de voersamenstelling", zegt Swinkels. <br /><em>Foto: Ruud Ploeg</em>
"Het vertrekpunt voor de boer moet kostenbesparing zijn én hij moet zelf de regie willen voeren over de voersamenstelling", zegt Swinkels. 
Foto: Ruud Ploeg

Waar moet de varkenshouder over nadenken als hij zelf gaat mengen?

“Denk vooral goed na over de installatie, de techniek, plaatsing en capaciteit van de silo, zodat je flexibel bent en kunt inspelen op prijsschommelingen op de grondstoffenmarkt. Ook dagelijkse dingen als de maalfijnheid, ingangscontrole en opslag vragen aandacht. De wil om met deze dingen bezig te zijn is erg belangrijk.”

Wat zijn de valkuilen?

“Dat mensen niet consequent werken of er onvoldoende tijd insteken. Heel ingewikkeld is zelf voer maken niet. Als je daarvoor openstaat, is dat te leren. Het komt incidenteel voor dat een varkenshouder stopt en weer mengvoer aankoopt. Deze zijn vaak vanuit verkeerde beweegredenen gestart, zoals onvrede met voerleverancier. Het vertrekpunt moet zijn kostenbesparing en zelf de regie willen voeren over de voersamenstelling.”

 

Bart Swinkels is gastdocent op de Boerderij Academy Cursus Varkensvoeding op 5 en 19 april 2016 in Den Bosch. Bent u er ook bij? Meer informatie en aanmelden: www.boerderij.nl/cursus-varkensvoeding.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  De 3 inkopers van vlees en aanverwante producten zitten al weer handenwrijvend bij elkaar en zien dat door zelf voer mengen de kostprijs bij de primaire producent daalt en zij dus minder voor hun producten hoeven te betalen. Race to the bottom wordt hooguit eventjes uitgesteld.

 • farmerbn

  Dus je cijfers niet zelf of door een ander op straat gooien. Altijd zeggen dat je weinig verdient en zeuren voor cadeautjes. Doen de Fransen ook en ze hebben succes ermee.

 • WGeverink

  @Bankivahoen. In Nederland ligt de kostprijs hoog omdat in de tijden van langdurige welvaard in de sector veel klussen werden uitbesteedt en alleen geconcentreerd werd op het houden van meer dieren. De periferie zit immers om de hoek. Nu dat er weinig marge zit in de dieren is het niks meer dan normaal dat je klussen terug neemt van de periferie en de rekeningen voor voer lager maakt en andere rekeningen helemaal elimineerd. Jullie als echte Nederlanders moeten alleen oppassen dat je het niet net zoals met de stallen te duur, te mooi en te luxe opzet zodat weer de winst bij de periferie blijft hangen, je voer net zo duur is als dat je het koopt en je ook nog alle werk doet. In Duitsland en Denemarken zijn altijd al veel zelfmengers geweest. Dat is een goede plek om kennis op te doen. Ik heb in Denemarken voor het eerst voer gemaakt. Digitaal gaan is niet perse nodig. Als je een volumetrische milll regelmatig een keer calibreerd is daar prima voer mee te maken.

 • el

  Het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden, er zijn bedrijven die al 30 jaar grondstoffen en bijproducten mengen en voeren,praat eerst met die mensen voor je er aan begint!

 • Zents beheer

  Das ne goeie, el .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.