Varkenshouderij

Achtergrond 1744 x bekeken

Varkensziekte PED weren met hygiëneprotocollen

Door recente uitbraken 
van PED in Gelderland is de varkenssector weer met de neus op de feiten gedrukt zich te houden aan hygiëneprotocollen.

Diarreeziekte PED is volgens varkensdierenartsen op zeugen- en vleesvarkensbedrijven een blijvende ziekte. In januari 2016 meldt GD opnieuw een aantal nieuwe gevallen van PED. Dierenartsen waarschuwen varkenshouders alert te blijven en te werken met hygiëneprotocollen.

Dragende zeug voor werpen besmetten

Het advies voor zeugenbedrijven die besmet raken, is om dragende zeugen ongeveer 1,5 week voor het werpen met mest van klinisch zieke dieren te besmetten. Afweerstoffen komen dan in de biest terecht. Zo is te voorkomen dat deze zeugen nog in de kraamstal besmet raken en de zogende biggen ernstig ziek worden of verhongeren.

Meeste schade in kraamstal

De grootste schade treedt op in de kraamstal. Hier kunnen bij een infectie op het moment van werpen alle biggen in een toom verloren gaan. De eerste gegevens laten een uitval tot 40% van een worpweek zien. Dit houdt 3 weken aan, waarna de aantallen gespeende biggen weer normaal worden. Bij biggen die net gespeend zijn en dan ziek worden, kunnen ook dieren uitvallen, tot 3%.

PED geeft geen uitval bij vleesvarkens

Bij de vleesvarkens wordt de schade veroorzaakt door verknoeien van voer, groeistilstand gedurende ongeveer een week, verhoogde voerconversie en later afleveren. Er treedt door een PED-infectie geen uitval op bij de vleesvarkens. De classificaties bij de slacht kunnen wel iets meer afwijkingen geven als er toch al problemen op het bedrijf zijn. De afwijkingen worden door een PED-besmetting versterkt.
Door met hygiëneprotocollen te werken kan de varkenshouder naast PED ook veel andere ziektes buiten de deur houden en zo een kwalitatief goed varken fokken.

PED-virussen voor varkens zeer besmettelijk

PED (Porcine Epidemische Diarree) is een virusziekte bij varkens. Het virus veroorzaakt diarree door beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Hetzelfde klinische beeld kan optreden bij infectie door het verwante TGE-virus (Transmissible Gastro-Enteritis); ook dan treedt diarree op door aantasting van het dunnedarmslijmvlies.
PED en TGE behoren tot de familie coronavirussen en besmetten alleen varkens. Ze vormen geen gevaar voor andere diersoorten of voor de mens.
Het belangrijkste verschijnsel van PED is overvloedige diarree. Daarnaast gaat PED vooral gepaard met sterfte (30 tot 100%) bij zuigende biggen tot een leeftijd van 14 dagen. Die biggen drogen sterk uit door de diarree. Maar PED kan ook braken en diarree veroorzaken bij zeugen en vleesvarkens.
TGE- en PED-virussen zijn zeer besmettelijk en worden gemakkelijk verspreid via varkens, mest, varkenstransportmiddelen, mensen en ongedierte.

PED is eenvoudig te herkennen aan de overvloedige diarree en is zeer besmettelijk via mest. <br /><em>Foto: De Oosthof Dierenartsen</em>
PED is eenvoudig te herkennen aan de overvloedige diarree en is zeer besmettelijk via mest.
Foto: De Oosthof Dierenartsen

Lees het volledige artikel in Boerderij nr. 22 van 23 februari 2016

Of registreer je om te kunnen reageren.