Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Tonnies Fleisch wil magerder beren met zware hammen

De Duitse marktleider Tönnies Fleisch past de uitbetaling van beren aan en stopt met het gebruik van het prikpistool om het vleespercentage van varkens te bepalen. De vleesverwerker wil beren met meer spier en minder spek, en hammen van minstens 16,5 kilo.

Voor varkenshouders die beren leveren aan vleesverwerker Tönnies Fleisch verandert de uitbetaling vanaf 18 februari. Dat maakte de slachterij bekend aan zijn leveranciers. Tönnies wil vleesrijkere beren, met zwaardere hammen. De waardering van de karbonadestreng aan het berenkarkas gaat omlaag en deze mag eigenlijk niet meer dan 7,8 kilo wegen. Voor zwaardere karbonades vindt veel meer puntenaftrek plaats dan met de huidige Maske, zoals het uitbetalingssysteem heet in Duitsland.

Met de karbonadestreng doet de varkenshouder het nooit goed. Ongeacht het gewicht wordt aan de karbonade vanaf 18 februari minder waarde toegekend. De waardevermindering is het sterkst bij een karbonadestreng boven de 7,8 kilo: een daling van 0,25 punt tot 3,3 punt per kilo. Bij de huidige varkensprijs is dat een opbrengstdaling van ruwweg € 2,50 per beer.

Nieuwe uitbetaling

Om opbrengstverlies te voorkomen mag na de Maskeverandering het hamgewicht van een beer bij Tönnies niet onder de 16,5 kilo komen. Aan lichtere hammen kent de slachterij later deze maand minder punten toe. Die punten staan aan de basis van de opbrengstprijs. De maximale prijs wordt betaald voor een hamgewicht tussen de 16,5 kilo en 19,5 kilo. Bij Tönnies bepalen de hammen voor ruim de helft de opbrengstprijs van een varken.

Dat Tönnies magerder varkens wil, blijkt uit de nieuwe uitbetaling van de buiken. Voor een berenbuik met minder dan 57% mager vlees vindt in de nieuwe Maske extra puntenaftrek plaats. Winst is er juist te behalen met heel vleesrijke buiken. Aan een berenbuik met meer dan 60% mager vlees worden extra punten, dus euro's toegekend.

In hoeverre de verandering effect hebben op de opbrengstprijs van beren is bedrijfsafhankelijk. Duidelijk is wel dat de dieren vleesrijk dienen te zijn met minimaal 16,5 kilo ham om niet veel euro's mis te lopen.

Nieuwe apparatuur

Nog een verandering is dat Tonnies na 18 februari geen gebruik meer maakt van het prikpistool om het vleespercentage van varkens te bepalen. Er wordt alleen gebruik gemaakt van de AutoFom III-apparatuur. Uitbetalen op mager vlees kan nog wel na 18 februari, maar dat wordt dan met de AutoFom-techniek gemeten. In Nederland zijn er nog steeds varkenshouders die het vleespercentage van hun varkens met het prikpistool laten bepalen bij Tönnies.

Eén reactie

  • WGeverink

    Dat zijn speciale varkens voor gebruik in Auto onderdelen waar een hoge taaiheid en slijtvastheid is gewenst zoals bij remvoeringen, koppelingsplaten en banden.

Of registreer je om te kunnen reageren.